No man is an island

No man is an island

Autor: Ivana Gajić

Britain Comes 4th In World Goodness Table 7c1e75146e9573daea7c08396678038eGledala sam sinoć jedan dokumentarni program, epizodu iz serijala u kome jedna poznata ličnost intervjuiše drugu. U ovoj epizodi je Robert Redford intervjuisao Pola Njumana. Pol je svakako bio jedan od najlepših muškaraca koji se ikada pojavio na platnu, ali nije bio samo to; bio je veliki glumac, bio je trkač formule i bio je, prvo i pre svega, veliki humanista koji je od prodaje svog čuvenog ,,salad dressing-a" zaradio milione. Sav novac od profita je dao u dobrotvorne svrhe, do poslednje pare. U prvih samo nekoliko godina, ta suma je iznosila  dvesta miliona dolara. Od svog novca je gradio i izgradio potpuno besplatne kampove za bolesnu decu i decu sa invaliditetom, širom sveta, u Americi, Evropi, Africi. Renovirao je, takođe od svog novca, najstarije pozorište u Americi i udahnuo mu novi život. Podržavao je mlade umetnike i buduće glumce, bio im mecena i sponzor. Ceo jedan život davanja i dobrote. I ostao je do samog kraja jedan on najlepših muškaraca koji su hodali ovom planetom, jer je svoju lepotu održavao iznutra, dobrim delima, zdravim mislima, velikim srcem i ličnom skromnošću. Znala sam ponešto od ovoga i ranije, ali me je sinoćno gledanje nateralo na misli o davanju i deljenju, o nesebičnosti i društvenoj svesti, solidarnosti i o tome kako nije važno koliko novca imamo već na koji način ga trošimo.

Ova svest, društvena svest, je ključ napretka civilizacije (između ostalih stvari, od kojih novac i resursi nisu za zanemarivanje). Od početka civilizacije čovek je, kako mu je rasla inteligencija,  počeo da shvata da može da napreduje samo kao deo kolektiva; ja umem da lovim, u tome sam vešt, a ti umeš da gradiš; ja ću tebi da pokažem kako da loviš a ti meni kako da gradim, ili ja ću tebi da ulovim a ti ćeš meni da izgradiš. Ti nećeš umreti od gladi a ja neću umreti od zime... Ovo je pojednostavljeno do krajnjih  granica, ali razumete šta hoću da kažem.  U društvu, u kolektivu, čovek napreduje i ima korist od zbira znanja jedinki koje čine taj kolektiv. One rade zajedno na unapređivanju društva i jedna drugoj pomažu u napredovanju. Solidarnost nije puka fraza za dobrice i ,,tree huggers", nego je esencija uspeha. Mi volimo da se hvalimo kako smo društveni kako se posećujemo po kućama, delimo trpezu i imamo jaku porodicu. Kritikujemo zapad zbog izraženog individualizma i otuđenosti. Međutim, realnost je sasvim drugačija. Mi smo ti koji su preterani individualci, koji gledamo sebe (i sebi bližnje) a malo pažnje polažemo na uticaj svojih dela i nedela na društvo, dok se u zapadnim društvima radi na izgradnji solidarnosti i razvija svest da sve što se u društvu dešava, radi ili ne radi, ima uzročno-posledični efekat.

Veliki razlog za ovo je i nemaština u kojoj tavorimo vekovima. U bedi čovek gleda kako da preživi i nije ga mnogo briga šta se dešava ostalima. U bedi, moral pada kao prva žrtva, solidarnost kao druga (umesto da je suprotno).  Ali, ovo je jedno vrzino kolo u koje smo upali i sada više ne vidimo, niti možemo da razumemo da je samo zajedničkim snagama, jedinstvenim ciljevima i delovanjem moguće izgraditi zdravo društvo koje napreduje i u kome svi po nešto doprinose. Tek u takvom društvu će i pojedincima biti bolje. Ktitorstvo, mecenizam, dobročinstvo i uopšte, društvena svest su počeli da se razvijaju kod Srba u jednom trenutku, ali je tom vremenu vrlo brzo došao kraj. Ako imaš mnogo novca, uloži ponešto u školstvo. Ako imaš mnogo novca, daj u bolnice. Ako imaš mnogo novca, daj u kulturu. Daj tamo gde  taj novac može da bude od opšte koristi svima i sveobuhvatnom napretku. Pre svega u opismenjavanje. Vremenom, od toga ćemo svi imati korist. Ako neko pada, podigni ga. Ako neko tone, izvuci ga na površinu; nauči ga nečemu što znaš i umeš a on će tebe već nečem drugom. Nema ljudi od kojih ništa ne može da se nauči. Od nekih učimo kakvi treba da budemo a od nekih kakvi ne treba. Ali svako nas uči nečemu. Nikome neće biti dobro dok nam svima ne bude bolje. I još jedna važna stvar; ne učite ljude (decu) da budu isti kao Vi, naučite ih kako da budu najbolja verzija sebe.

Jer... No man is an island. 

Next Post

Rodi me majko poznatog!

Tue Mar 20 , 2018
No man is an islandAutor: Ivana GajićGledala sam sinoć jedan […]

Preporučujemo...