Indonezija za početnike (Deo peti)

Indonezija za početnike (Deo peti)

Autor: Aleksandra Mijović - Anja

9660656112 Ba5697179a ZSad ćemo preći nekoliko osnovnih pojmova s kojima se svaki stranac sreće u Indoneziji. Prvo i osnovno sve belce Indonežani oslovljavaju sa ,,Bule’’. Postoje dve verzije značenja. Prva je da bule znači albino, a druga nosonja. Ako uzmemo u obzir da su se Holanđani prvi iskrcali na indonežansko tlo, pre će biti ovo drugo. Svi Indonežani imaju male, prćaste nosiće i njima svakako veći nos bode oči. Ali bela koža... Ah, svetla put je nešto najlepše! U Indoneziji se čak i svaki Srbin oseća kao uzvišeno biće. U početku je prijalo, jer su nas u drugim zemljama carinici posmatrali kao smrdljiv sir. Ali vremenom nam je dosadilo. Na svakom koraku nas zaustavljaju i mole da se slikamo. Rekoh dragom: ,,Ako plata kasni, bez brige! Ima fotkanje da naplaćujemo 5$!’’ Mlađe dete uživa u brčkanju u slavi. Gde god se pojavi izaziva oduševljenje i komplimente, te je poprimila kretnju kakve holivudske zvezde, sa sve oteklim pampersom. U prodavnici teško možete naći kremu, a da nije za izbeljivanje kože. Žene se šminkaju tako što nacapaju slojeve i slojeve belog pudera. Čak i u spa salonima većina tretmana je za uništavanje pigmenta. Kad sam indonežanskim drugaricama objašnjavala da kod nas žene daju grdne pare u solarijumima, da se prže i muče pod kvarcnim lampama, nisu mogle poverovati svojim ušima.

Bule nije rođen da se bavi ovozemaljskim poslovima. Jednom smo u radnji uzaludno čekali prodavačiču da nam samelje kafu. Mužić izgubio strpljenje i uzeo kafu u svoje ruke. Indonežani prolaze tuda, zastaju i zgranuto posmatraju kako srpski Bule makazama seče pakovanje, te sipa u mašinu. Indonežani brzopleto vade smart telefone, tablete, ko šta ima pri ruci i zauzimaju stav da ovekoveče ovu, nesvakidašnju scenu. U kratkom roku okupila se publika svuda oko mog čoveka, te ga zadivljeno promatra. Bez blama!

Bule, kao što je beo tako je i bogat. Ne gutaju priču da postoje i siromašni belci. Ne, ne, to je nemoguće. Pošto je bule beo, bogat, samim tim je i naivan, to je opšte mišljenje. Bule je rođen da ga drugi nasankaju. Cenovnik svuda ima posebnu stavku: ,,harga bule’’, što mu dođe specijalna, utrostručena cena za blentavog, nosatog albino tipusa. Ako planirate kakvu veliku kupovinu u Indoneziji pošaljite lokalca da ugovara.

Muški bule-anci su visoko kotirani kod izbora životnog saputnika. Nije bitno da li je ćorav na jedno oko, grbav ili ćopav, bule je i odlična je prilika. Slobodne žene u roku od odma’ kreću u akciju osvajanja šuntavih, belačkih srca. Jednom prilikom sam upoznala na dečjem rođendanu jednog krezavog Engleza. Pravi prototip najnižeg britanskog soja. Delboj je za njega uglađeni gospodin. Sreo je suprugu Indonežanku na nekom sajtu. On, dakle, ne ume da govori valjano, da li zbog nedostatka prednjih zuba ili škole, sav amaterski istetoviran, a pride i ružan k’o lopov. A ona? Riba i po. On ne radi ništa, uživa, a ona ponosita, bule-anska supruga rintači po čitav dan.

Vremenom i naša deca počinju da se ponašaju po lokalnim merilima: ,,Mama! Vidi belac!’’ Šta ćete, crna deco, u Srbiji da radite? Belci na sve strane!

Muški Indonežani bez trunke sramežljivosti prilaze bule-ancima, te zapitkuju za veličinu. Te ako ste muško, birajte zasebne kabine javnih toaleta, prosto da se ne sablaznite. Jer ako stanete uz pisoar, već će vam neki prići, dobro osmotriti i čestitati na izgledu, a često se i zanimati za detalje. Prvo takvo iskustvo je doživeo naš bulenski drugar. Šetao čovek ulicom, a stavio poveći mobilni telefon u prednji džep šorca. Pored njega prolazi Indonežanin na motoru i bulji, oči mu ispale. Zaustavlja se, parkira mašinu i mrtav  ’ladan prilazi buleancu sa pitanjem o gabaritu. Cenim da se i dan danas svaki bule zaprepasti ovakvim nedostatkom osećaja za privatnost.

Kao što se na bulee gleda sa obožavanjem, tako se na crnce gleda sa nipodaštavanjem. Jednom je moja kućna pomoćnica išla za jednim tamnoputim Amerom, upirući prstom na njega i grcajući od smeha vikala: ,,Negro, negro!’’ Onda sam je nagrdila da to nije lepo, pa primetila da se i ostali indonežanski prolaznici slično ponašaju.

Prema tome, Srbi, pamet u glavu i informacije na gotovs!

(...nastaviće se...)

Next Post

Hipsteri

Mon Jan 11 , 2016
Indonezija za početnike (Deo peti)Autor: Aleksandra Mijović - AnjaSad ćemo […]

Preporučujemo...