Mali gradovi: Galveston

Mali gradovi: Galveston

Autor: Vera Vujičić

13748663605 1c4bf374c9 Z

 

 

Često kažem da gradove volim, kao što volim živa bića. A kada je reč o malim gradovima – e, njih volim kao neka, meni draga, moja, živa bića. To je sasvim posebna veza. Veliki gradovi kao da pripadaju svima; a sa malim, veza je intimna, prisnija. Kao da su samo naši.

Mnogi na ta mala mesta, gradiće i varošice, gledaju sa neke umišljene visine svoje površnosti i arogancije. No, mala mesta, samo ako ste radoznali i ako se malo potrudite, mogu da iznenade svojim bogatstvom i diskretnim šarmom.

4764123338 3fcf3f6b11 ZMali teksaški grad, Galveston, nalazi se nadomak Hjustona, na obali Meksičkog zaliva. Za ove 23 godine, koliko živim u Hjustonu, bezbroj puta sam posetila ovaj interesantni gradić. Obično je to dnevni izlet, jer je grad udaljen oko 50km, pa se stigne za 45 minuta. Mnogi stanovnici Hjustona rade u Galvestonu i pomenutu distancu prelaze svakodnevno. Samo jednom do sada sam ostala u Galvestonu preko noći, u jednom od mnogobrojnih, elegantnih, viktorijanskih bed and breakfast pansiona.

Galveston je poznat kao turističko mesto i letovalište, koje ima da ponudi više istorije, lepote i interesantnih priča, nego 20 gradova te veličine zajedno. Turisti iz kontinentalnih delova Amerike, dolaze ovde na godišnji odmor, kao što smo mi odlazili u Makarsku, Rovinj ili Dubrovnik. Ostrvo je usko i dugačko (45x5 km), pa se peščane plaže pružaju desetinama kilometara, praktično, unedogled, dajući razne mogućnosti za zabavu, sport i rekreaciju. Duž obale, smešteni su mnogobrojni hoteli, galerije, antikvarnice i restorani, sa ribljim i drugim specijalitetima ovog kraja, koji su pod uticajem meksičke, kejdžunske i kreolske kuhinje.

9759983373 490c8390c5 ZProšle nedelje smo krenuli na dvodnevni izlet, da ponovo vidimo staro i istražimo novo. Odseli smo u istorijskom hotelu Galvez, iz 1911. godine. Hotel je dobio ime po Špancu, po kome je i grad nazvan. Njegovo ime je Bernardo de Galvez.

U daljoj prošlosti, Galveston je bilo naseljen Karankava i Akokisa Indijancima, koji su ovaj grad-ostrvo zvali Auia.

Poznati španski istraživač, Kabeza de Vaka, i njegova posada, su se nasukali u blizini ostrva, novembra 1528. Nazvali su ga Isla de Malhado (Ostrvo zle sudbine). Kasnije, 1785. godine, drugi španski istraživač, Hoze de Elvia, je dao ime ostrvu, u čast pomenutog grofa Galveza.

Kako je moguće odoleti gradu, čiji je prvi osnivač bio pirat? Kultivisan, šarmantan i elegantan džentlmen, Žan Lafit, je osnovao naseobinu sa oko 1000 žitelja, 1817. Na kraju, ipak je bio primoran da ode, spalivši grad za sobom. A Galveston, kakvim ga danas mi znamo, osnovali su Majkl Menard i Semjuel Mej Vilijams. Njihove kuće još uvek stoje, među mnogim kućama od istorijskog značaja.

Sve je veće u Teksasu – kako izreka kaže – a u XIX veku, Galveston je bio najveći teksaški grad i jedna od najvećih luka u zemlji. Nazvan je Južnim ostrvom Elis, jer je ogroman broj emigranata brodovima stizao u ovu luku, iz svih krajeva sveta, pa i iz Srbije. Srpska crkva iz XIX veka i  staro srpsko groblje svedoče o tome, a jedan naš čovek, Đorđe Šagić a.k.a. Džordž Fišer, je bio deo teksaške istorije tog doba. Između ostalog, bio je i direktor carine, što je bila jako visoka i značajna funkcija.

Nažalost, grad je stradao u velikom uraganu 1900. Oko 7000-8000 žrtava, u gradu od 37000 stanovnika, a trećina zgrada je bila uništena. Ipak, stanovnici ovog grada se nisu predali, niti su pobegli. Podigli su nivo grada za dva i po metra, a pored obale, zid od pet i po metara, takozvani Seawall, po kome i bulevar, koji se pruža duž obale, nosi ime.

5026451735 52f6f0659a ZZa vreme prohibicije, grad je doživeo veliki uspon, uglavnom zbog kockarnica i noćnog života. Dobio je naziv Sin City, koji danas nosi Las Vegas. Ali, ta era je završena 1957. kada su Teksas rejndžeri zatvorili i zabranili kockarnice. Grad je tavorio jedno vreme, a onda je početkom osamdesetih započeto i sa velikim uspehom sprovedeno oživljavanje i preporod ovog grada.

Teksaški milioner i filantrop, Džordž Mičel, rodom iz Galvestona, uložio je velike pare u revitalizaciju grada, sa posebnim fokusom na istorijski distrikt (Downtown Historic District), koji sadrži najveću, dobro očuvanu, koncentraciju viktorijanske arhitekture u Americi. U Galvestonu se nalazi šest istorijskih distrikata, a centar svega je Strand, koji je nekad nosio naziv Wall Street of the South. Ovaj district je nazvan po ulici Strand, koja se zvanično zove Avenue B, a obuhvata pet blokova. Naziv, Strand (po jednoj londonskoj ulici), joj  je dao nemački emigrant, juvelir, čija se juvelirnica nalazila na ovoj ulici, misleći da to zvuči otmenije i da će tako privući mušterije. Na staroengleskom, strand znači obala.

Mnogi stari običaji su oživljeni, karnevali i Mardi Gras proslava, zbog koje se svake godine okupi oko pola miliona turista.

11468156073 31583f68e2 ZMi smo tu gužvu preskočili, ovoga puta, uživali smo u mirnom obilasku istorijskih kuća, koje su ubeležene u Nacionalnom Registru  Istorijskih Objekata, kao što su Ashton Villa, Moody Mansion, Bishop Palace, zatim, Rosenberg Library, sa zanimljivim muzejem na četvrtom spratu, a posebna poslastica je Grand 1894 Opera House, u kojoj su nastupali poznati svetski umetnici, od Ane Pavlovne i Sare Bernard, preko Pavarotija do Vilija Nelsona, Tonija Beneta i Isaka Perlmana. No, pre ove operske kuće, postojala je Tremont Opera, iz 1870.

Na kraju smo posetili prijateljicu, koja radi u American National Insurance Company, koja je osnovana 1905. Na dvadesetom spratu ove monumentalne građevine, nalazi se mali muzej, u kome smo videli polise osiguranja ozloglašenog para, Boni i Klajda. Posle njihove smrti u obračunu sa vlastima, novac od njihovog životnog osiguranja je bio u celini isplaćen njihovim naslednicima. Od tada je propis promenjen, tako da isplata osiguranja isključuje kriminalce, koji su izgubili život u toku kriminalnog čina.

Nadimak, koji Galveston nosi, je Oleander City. Prvi lijanderi su doneseni sa Jamajke u ovu luku, a odatle su se raširili po celoj Americi, Evropi i drugim delovima sveta. Ti, prvi lijanderi, zasađeni su 1841. Od početka aprila, do kraja oktobra, Galveston se šareni od lijandera, u svim bojama.

Jedva čekam da ponovo odem u ovaj šarmantni gradić. Sigurna sam da ću otkriti nešto novo.

Za  kraj, pogledajte ovaj kratak video:

https://www.youtube.com/watch?v=OkLJBnbt8x8

Next Post

Izbori 2018.

Tue Feb 27 , 2018
Mali gradovi: GalvestonAutor: Vera Vujičić  Često kažem da gradove volim, kao […]

Preporučujemo...