Karcinom jajnika – “tihi ubica”

Karcinom jajnika - "tihi ubica"

Autor: Dr Aleksandra Pikula

Rak Jajnika 696x456Karcinom jajnika je posle raka dojke i grlića najčešća maligna bolest žena. U Srbiji svake godine od ove najsmrtonosnije bolesti ginekoloških organa oboli oko 850 žena, a 400 žena godišnje izgubi bitku sa ovim podmuklim malignitetom. 

Bolest pogađa uglavnom pacijentkinje starije životne dobi, ali može se sresti i kod veoma mladih osoba. Uzroci su veoma kompleksni, i uglavnom su kombinacija brojnih rizičnih faktora.

Riziku su izložene žene sa pozitivnom kancerološkom anamnezom u porodici-naročito prisustvom raka samih jajnika, debelog creva, dojke ili endometrijuma. U ostale rizične grupe spadaju žene koje su se lečile od neplodnosti, hormonskih disbalansa, kasno roditeljstvo ili kasni ulazak u menopauzu. Simptomatologija je netipična i zato se ova bolest i naziva "tihim ubicom". Obolele žene dugo nemaju simptoma, a kada se isti jave, uglavnom su nespecifični: nadutosti, napetosti trbuha, oskudni bolovi u vidu tištanja, retko neuredna krvavljenja, a kada se pojave dramatičniji znaci - prisustvo tečnosti u trbuhu(tzv ascites) ili simptomatologija od strane kompromitovane funkcije digestivnog trakta, bolest je već u poodmakloj fazi.

Bolest ima četiri stadijuma.

I stadijum je kada je bolest ograničena samo na tkivo jajnika (nije probila kapsulu organa) i stopa izlečenja je veoma visoka.
II stadijum predstavlja zahvaćenost oba jajnika.

III i IV stadijum predstavlja raširenost bolesti na okolne i udaljene organe, i to je na nesreću momenat kada se pacijentkinje obraćaju lekaru, jer već postoji određena količine ascitesa u trbuhu i stomak počinje da raste. Ova podmukla bolest se veoma brzo, gotovo fudroajantno širi probijanjem kapsule jajnika, prorastanjem krvnih i limfnih sudova i trbušne maramice. Najčešće metastaze su na jetri i na plućima.

Dijagnostika je čak i u ovim odmaklim stadijumima vrlo kompleksna i može se reći teška, jer je zahvaćenost organa male karlice i trbuha već prisutna. Ultrazvučni pregledi, multislajsni skener i magnetna rezonanca kao i PET sken pregledi su neophodni, a i neki proteini tzv. tumorski markeri prisutni u krvi mogu dati pravac u ispravnoj dijagnostici. Ca 125 je onkološki marker koji je povišen najčešće višestruko, ali u prvom stadijumu može čak a i najčešće je negativan. On možda može predstavljati parametar skrininga, mada nije specifičan, jer može biti povišen i u nekim drugim benignim stanjima - endometrioza, teške upale, itd.

U lečenju ove podmukle bolesti postoji tzv. "zlatni standard" a to je kombinacija kvalitetne hirurgije i hemioterapije. Operacije su vrlo radikalne, a nakon toga se pacijentkinje podvrgavaju hemioterapiji. Postoji i sinergistički učinak alternativne, tj. integrativne medicine, koji može biti veoma uspešan. Takav treba da bude i pristup lečenju - timski.

Ovih dana se mnogo govori o prevenciji i ranom otkrivanju, što u ovom slučaju predstavlja imperativ. Nikada se ne mogu postaviti protokoli koji će dovesti do eradikacije ove pošasti, ali redovne sistematske godišnje kontrole, naročito kod pacijentkinja sa opterećenom genetikom u smislu maligniteta, eventualno praćenje tumorskih markera, ali ne samoinicijativno, već po indikaciji lekara, i to specijaliste ginekologa i usvajanje zdravih životnih navika i osluškivanje svoga tela može pomoći da se reaguje na vreme i spase i omogući kvalitetan život.

 

Preuzeto sa : http://www.danas.rs/danas.1165.html?rubrika_id=89&news_id=327649&title=Karcinom+jajnika+-+%22tihi+ubica%22

Next Post

Emotivni manipulanti

Tue Sep 27 , 2016
Karcinom jajnika - "tihi ubica"Autor: Dr Aleksandra PikulaKarcinom jajnika je […]

Preporučujemo...