Zakon velikih brojeva

Zakon velikih brojeva

Autor: Vera Vujičić

Fidel Castro, Prime Minister of Cuba, smokes a cigar during his meeting with two U.S. senators, the first to visit Castro's Cuba, in Havana, Cuba, Sept. 29, 1974.  (AP Photo)

Negde oko ponoći, prošlog petka, odjeknula je vest – dugogodišnji kubanski vođa, Fidel Kastro, je preminuo u 90. godini života.

Harizmatični, kako bi se reklo, larger than life, revolucionar, je bio i ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti svoje generacije.

Dok su se na Kubi pripremali za duelo nacional, u trajanju od devet dana, hiljade Kubanaca, koji žive u egzilu, u Majamiju, izašlo je na ulice ,,Male Havane”. Noseći  kubanske zastave, lupajući u šerpe i lonce, proslavljajući, ne Kastrovu smrt, već kako rekoše, nadu u bolju budućnost svoje domovine.

Na Fejsbuku, malo je potrebno da započne rat. Taman smo se primirili posle dodele Nobelove nagrade Dilanu, kad, evo – sad opet!

Jedni su Fidela okivali u zvezde, drugi su ga pljuvali. Jedni su pominjali školstvo i zdravstvo, drugi, bedu i glad, opresiju i beznađe.

,,Simbol jedne ere”, ,,hrabri vizionar”, ,,borac za pravdu i jednakost” – odjekivalo je Fejsbukom – ali, i ,,tiranin”, ,,despot” i ,,diktator”…

Dok  ,,jedni ga kude, drugi hvale…”, meni je pažnju skrenuo jedan podatak, koji se nekako hvalisavo, gotovo prkosno, pominjao: El Comandante je spavao sa 35000 žena!

Trideset i pet hiljada!

Čak i da je 75 godina svakodnevno praktikovao seks, što je mnogo, mnogo je!

Odakle potiče ova informacija? Neki kažu da se sam Kastro hvalio svojim podvizima. Odavno kruže priče o njegovom neodoljivom šarmu i seksepilu.

Ipak, šta znači ovaj užasan broj? Kako i zašto bilo ko želi, hoće i može da dođe u kontakt, da se upozna sa toliko velikim brojem osoba, da se sa njima zbliži, da ih šarmira, osvoji…i već kako to ide!

Radi li taj nešto drugo u životu, pobogu!

U istoriji i u literaturi, kao i u trač-rubrikama, pominju se mnogi zavodnici, zavodnice, švaleri, Kazanove, Don Žuani, plejboji ili kako već nazivaju takve osobe. Čuveni Hju Hefner, osnivač Plejboja, je navodno, imao hiljadu partnerki. Ako mislite da je to mnogo, sačekajte, pogledajte dalje:

Denis Rodman i Džek Nikolson –  po 2000, svaki.

Hulio Iglesias – 3000

Džin Simons – 4600

Čarli Šin – 5000

Voren Bejti (kod nas poznatiji kao Biti) – 12775

Vilt Čejmberlen – 20000

I, naravno, Kastro, sa pomenutih 35000 partnerki.

Nisam konzervativna, niti imam bilo kakve predrasude. Nemam ni posebnu ideju o broju partnera, niti sam razmišljala o tome. Jedino znam da je trideset pet hiljada zbilja mnogo, rekla bih, nenormalno mnogo.

Da vidimo šta stručnjaci kažu na ovu temu.

Prema studiji, koja je obuhvatila preko 2 000 žena i muškaraca, u Evropi i SAD, muškarci smatraju da je za ženu više od 14 partnera mnogo, a žene su mišljenja da je za muškarce sve preko 15 partnerki previše.

Od ispitanika, 58% muškaraca i 68% žena je tvrdilo da nikada ne laže u vezi sa seksom.

Sa druge strane, nije popularan ni premali broj partnera: muškarci misle da je premalo imati ukupno tri partnerke, a žene misle da je nedovoljno imati samo dva partnera u životu.

Uh! Ako ništa drugo, izgleda da je ideja o ,,nevinosti” pre braka, konačno odbačena. Mada, svakako, ne baš svugde, sigurno da još uvek postoje konzervativne sredine, gde je status virgo intacta, sine qua non. Verovatno, samo za devojke. Muškarcima se takvi zahtevi ne postavljaju.

Zato se i pitam: da li bi vest o ženi, koja je imala desetine hiljada ljubavnika, izazvala divljenje? Da li bi  Fejsbukom odzvanjali uzvici: Bravo, carice?

Verovatno bi je nazvali kurvom.

Umesto prezira, s jedne strane, ili divljenja, sa druge, korisnije je takvim osobama preporučiti terapeuta. Potrebna im je stručna pomoć, jer seksualna zavisnost predstavlja poremećaj ponašanja. Takođe i hiperseksualnost, koja je, zapravo, bolest.

Ništa za hvaljenje, ništa za divljenje. Jednostavno, dijagnoza.

Next Post

Argument iz moralnosti

Wed Nov 30 , 2016
Zakon velikih brojevaAutor: Vera VujičićNegde oko ponoći, prošlog petka, odjeknula […]

Preporučujemo...