Negacija se ne dokazuje

Negacija se ne dokazuje

Autor: Predrag Stojadinović

2016 09 21 Negacija Se Ne DokazujeU diskusijama o postojanju boga, jednoroga, vanzemaljaca, vidovnjaka, i svih drugih plodova ljudske mašte, neminovno se dolazi do zahteva da skeptik dokaže njihovo nepostojanje. Pri čemu, skoro izvesno, skeptik odgovara sa poznatom frazom “negacija se ne dokazuje”. Striktno gledano, ovo naravno nije tačno.

Ali, krenimo redom.

Za početak, zahtevanje od protivnika da dokaže nepostojanje nečega što Vi tvrdite da postoji, je logička greška “argument iz neznanja”. Osoba koja tvrdi da nešto postoji je u obavezi da za tu tvrdnju pruži i adekvatne dokaze, u protivnom je sasvim validno tu tvrdnju odbaciti. Teret dokaza je, dakle, na osobi koja nešto tvrdi, a ne na onima koji tu nedokazanu tvrdnju ispravno tretiraju kao običnu izmišljotinu.

No, vratimo se našoj famoznoj rečenici “negacija se ne dokazuje”.

Kao što smo već napomenuli, ovo nije tačno jer se mnoge negacije mogu dokazati. Na primer, “u mom džepu se ne nalazi slon”, je vrlo lako dokaziva negacija i to čak i bez gledanja u taj džep, jer je slon prosto preveliki da bi uopšte mogao da stane u normalan džep. Malo skretanje sa teme, ovde vidimo da je za opovrgavanje neke apsolutne tvrdnje, dovoljno pronaći jedan kontra primer, i ta apsolutna tvrdnja automatski pada u vodu.

Zašto je onda pomenuta pogrešna rečenica, “negacija se ne dokazuje”, toliko popularna i korišćena?

Pa zato što je to prosto skraćenica za nešto mnogo kompleksnije i komplikovanije. Ja lično tu pogrešnu rečenicu često koristim, iako znam da striktno gledano ona nije tačna. Ali jeste tačno ono što ta kratka rečenica zamenjuje.

Rečenica “negacija se ne dokazuje” zapravo znači da je nemoguće dokazati nepostojanje nedovoljno definisanih izmišljotina. Drugačije rečeno, zapravo tautološki rečeno, nemoguće je dokazati nedokazive tvrdnje. Ili, još bolje i preciznije rečeno, nemoguće je opovrgnuti neopovrgljivu tvrdnju. Najpoznatiji primeri koji ovaj problem fenomenalno objašnjavaju su Saganov “Zmaj u mojoj garaži” i Raselov “Svemirski čajnik”. Ako niste upoznati sa ovim primerima, preporučujem Vam zaista da ih pogledate, odlični su.

No, da li je ispravno koristiti pogrešnu rečenicu kao skraćenicu i zamenu za nešto mnogo kompleksnije?

Naravno da nije.

Te stoga i ja ovom prilikom priznajem da svaki put kada koristim ovu rečenicu, ja zapravo pravim grešku.

Mnogo bi bolje bilo kada bih u takvim situacijama imao vremena, ali i volje, snage, da sagovorniku objasnim da on zapravo zahteva da se opovrgne njegova neopovrgljiva tvrdnja. Tvrdnja koja je već u startu toliko besmislena, da je jednostavno nemoguće uopšte definisati kako bi ikako i mogla biti opovrgnuta. A takve tvrdnje, ne samo da se ne opovrgavaju, već se uopšte ni ne uzimaju u obzir, jer su upravo zbog toga besmislene.

Ovo se, naravno, najbolje objašnjava primerom. A dva najbolja i najpoznatija primera smo već pomenuli.

No, pogledajmo novi primer, gde ćemo koristiti Deda Mraza. Ja tvrdim da Deda Mraz postoji, a Vi da lupam gluposti, logično. Ja onda od Vas zahtevam da dokažete da Deda Mraz ne postoji.

Vi kažete da Deda Mraz ne postoji jer mi sami kupujemo poklone jedni drugima. Ja kažem da mi zapravo nismo kupili te poklone, da ih je ipak doneo Deda Mraz, ali da svim ljudima određenog uzrasta Deda Mraz usadi lažno sećanje da su poklone kupili sami.

Vi kažete da je nemoguće da Deda Mraz obiđe celu zemlju za jednu noć. Ja kažem da Deda Mraz nije ograničen našim pojmom vremena, te da za njega naše vreme stoji. Zatim dodam da je to i razlog zašto ga niko ne vidi, čisto da preduhitrim Vaše pitanje o tome.

I tako u nedogled. Za svaki Vaš novi dokaz da Deda Mraz ne postoji, ja pronađem neku novu izmišljotinu kao izgovor, što stvarno nije preterano teško. Ova taktika je inače logička greška koja se zove “pomeranje golova”, gde se za svaki novi dokaz, dodaje neka promena definicije koja prethodno nije pomenuta a koja uništava taj novi argument.

No, ponovo, da li je izraz “negacija se ne dokazuje” adekvatna zamena za ovako poduže objašnjavanje?

Vrlo verovatno da nije. Ali, s obzirom na to da bolji izraz ne postoji, ja lično planiram da ga pogrešno koristim i dalje, sve dok se ne pronađe bolja i ispravnija zamena.

Next Post

Kapa za Rajka

Thu Sep 22 , 2016
Negacija se ne dokazujeAutor: Predrag StojadinovićU diskusijama o postojanju boga, […]

Preporučujemo...