U (NE)MIRU SA SVETOM

U (NE)MIRU SA SVETOM

Autor: Jelena Milenković

Wpid I Am Unique 219633Prođu godine i ti shvatiš da se zapravo ništa ne menja. Ono što te je mučilo kao lična nepravilnost u odnosu na društveni šablon a što si mislio da ćeš vremenom promeniti, samo je stasalo i dobilo korenje. Nikad cvet ili plod jer lične nepravilnosti vode u pustinju gde mukotrpno učiš da razlikuješ oazu od fatamorgane. Prelepa je laž da su ljudi podložni promenama i da je moguće manje dobro zameniti boljim. Moguće je samo da se lične nepravilnosti spakuju u vakume i smeste u prostor između ličnosti i običaja. Ali žuljaju celog života.Tako zarobljene traže da tražiš razlog za sreću ili zadovoljstvo.

Ako ti treba razlog, šta si kada ga nema? Ljuštura? Apstrakcije su stvar trenutka, nikad trajne i nikad osvojive. Kako sreća, tako i ljubav, razočarenje, bol, zadovoljstvo... Iz nekog razloga, čovek to ne prihvata. Potroši život jurcajući ili čekajući da apstrakcije postanu konstante. Pošto se to prirodno ne dešava, izmisle razne vrtove sa plišanim cvećem, namirišu ga kupljenim parfemima i uljuljkaju sebe u viziju života kakav žele. Što možda i nije tako loše, vrag će ga znati! Ali, Bogo moj, ako kojim slučajem ne želiš da se odrekneš ličnih nepravilnosti, ako ti ne treba drugi oslonac osim onog u tebi, ako razlikuješ trpljenje od kompromisa, ako te kompromisi dave do nemogućnosti da dišeš, ako si sposoban sam i samo sa takvima možeš u društvo, socijalno si najeb'o!

Ta oprečnost između želje da se uklopiš i prihvatanja sopstvene ličnosti, u stvari ti je najteži krst i nema načina da ga zbaciš sa kičme. Ako ti je bliska tuga koliko ti je bliska i sreća, ako nemaš potrebu da živiš po narodnim poslovicama ubeđen da je jedino tako ispravno, ako ti je surova realnost toplija od utešiteljske autosugestije, pomiri se sa kontradiktornošću. Socijalno u tebi svađaće se sa pravim tobom. U zavisnosti od toga ko je u kom trenutku jači, tako ćeš i delati, kao nedosledan arhetip nesnađenog pod suncem. Prođu godine i tebi ne bude jasno zašto si zapravo želeo da se menjaš?! U miru sa svetom bio si samo u momentima kada si, mimo sveta, u pustinji uspevao da razlikuješ oazu od fatamorgane.

Next Post

Muke po Mari

Fri May 27 , 2016
U (NE)MIRU SA SVETOM Autor: Jelena Milenković Prođu godine i […]

Preporučujemo...