Jedna črvena

Jedna črvena

Autor: Predrag Stojadinović

2016 05 04 Jedna ChrvenaLogička greška je greška u rezonovanju. Svi mi smo skloni tim greškama i neretko ih pravimo. Jedini način da ove greške izbegnemo je da ih naučimo i razumemo. Logička greška crvena haringa je jedna takva greška.

Ova greška je veoma popularna u celom svetu. Najpopularnija je među političarima, ali i svim drugim prevarantima i obmanjivačima koje srećemo svakog dana.

Opis ove logičke greške je iz knjige 50 logičkih grešakaza koje treba da znate:


Crvena Haringa

Skretanje sa teme

Crvena haringa je termin koji označava nešto što obmanjuje ili odvraća pažnju od glavne teme ili argumenta. Ovo može biti način pisanja kojim se čitaocu namerno skreće pažnja da bi se održala misterija u romanu ili književnom delu, a može biti i retorička strategija koja se koristi, na primer, u politici.

U logici, crvena harniga je neformalna logička greška, posledica lošeg argumenta, koja može da izgleda prihvatljivo, ali je na kraju samo nebitno skretanje sa teme dijaloga.

Poreklo naziva nije poznato. Navodno potiče od Vilijama Kobeta (William Cobbett) koji se pozvao na upotrebu smrdljive ribe da se psima tragačima skrene pažnja sa mirisa koji prate, ali za to ne postoje konkretni dokazi.

Crvena harniga se koristi i kao odbrambena tehnika kada neko shvati da protivnik formira validan argument koji se ne može opovrgnuti. Često se koristi nenamerno ili čak nesvesno. Odbrambeno je koriste osobe koje žele da zaštite svoja neosnovana i često besmislena verovanja od bilo kakve neprijatne kritike. Mada, može se koristiti i namerno, kao prevara, sa ciljem da se žrtva povinuje štetnom zahtevu ili prihvati štetnu ponudu.

Veliki broj logičkih grešaka su podvrste upravo ove greške. Mnoge, iako ne sve, od tih grešaka su opisane upravo u ovoj knjizi. Među njima su argument iz porekla, pozivanje na većinu ili autoritet i mnoge druge.

Primeri:

- Mama: Ne možeš da ideš na žurku jer se plašim da ćeš piti alkohol.

Stevan: Kako možeš to uopšte da pomisliš kada sam ceo dan radio domaći?

Rad na domaćem zadatku nema nikakve veze sa konzumiranjem alkohola. Stevan skreće temu sa alkohola na nešto pozitivno što je uradio.

- Mislim da postoje važni razlozi da se podrži pooštravanje uslova za upis na postdiplomske studije i preporučujem da ga i svi vi podržite. Na kraju, mi smo u budžetskoj krizi i ne želimo da nam se svima smanje plate.

Ne postoji apsolutno nikakva veza između pomenutih plata i uslova za upis studenata na postdiplomske studije.

- Možda si u pravu kada kažeš da je Marko varao na testu, ali pogledaj jadnička kako je tužan. Kako možeš da ga nateraš da ponavlja?

Pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da je učenik varao na testu i to uz pomoć emocija, konkretno, sažaljenja. Ovo je primer logičke greške crvena haringa koja je ujedno i logička greška pozivanje na emocije, konkretno, podvrsta pozivanje na sažaljenje.

Next Post

Prodavci sladoleda

Thu May 5 , 2016
Jedna črvenaAutor: Predrag StojadinovićLogička greška je greška u rezonovanju. Svi […]

Preporučujemo...