Plavuše

Plavuše

Autor: Vera Vujičić

6809523757 A80c81b744 ZDa li je plavušama život zabavniji i da li se one bolje provode, kao što to izreka (Blondes have more fun) kaže? Koliko ima istine u tvrdnji da muškarce više privlače plavuše, nego brinete i crnke? Postoji i knjiga i film sa tim naslovom, Gentlemen Preferes Blondes, ali naučna istraživanja pokazuju da ta tvrdnja nema neko uporište u stvarnosti. Samo je 3% više onih muškaraca koji su glasali za plavuše. Lično, skeptična sam i prema ovom malom procentu, jer koliko god da su obožavalaca imale Me Vest, Brižit Bardo, Katrin Danev, ili Skarlet Džohensen, ništa manje ih nije uzdisalo za Liz Tejlor, Natali Vud,  Odri Hepbern, Salmom Hajek ili Anđelinom Džoli. O crvenokosim lepoticama da i ne govorim…

Čak je i otac jedne od najvažnijih naučnih teorija svih vremena, Čarls Darvin, bio zainteresovan za ,,pitanje plavuša”. Interesovala ga je uloga boje kose u nalaženju seksualnog partnera. Iako se ovim pitanjem ozbiljno bavio, nije došao do nekog definitivnog odgovora.

Prirodnom selekcijom jedinke stiču karakteristike koje im povećavaju izglede da opstanu ili da prežive. Za razliku od nje, polna selekcija pripadnicima određene vrste obezbeđuje karakteristike koje im uvećavaju šanse da se reprodukuju. Polni odabir zapravo deluje na dva načina: intraseksualna selekcija rezultira karakteristikama koje jedinki omogućuju da pobedi konkurenciju unutar sopstvenog pola, a zarad sticanja „naklonosti“ pripadnika suprotnog pola (na primer, rogovi jelena); interseksualna selekcija daje osobine koje jedinku čine privlačnom jedinkama suprotnog pola (na primer, jarke boje paunovog repa).

Darvin je smatrao da plava kosa kod žena mora biti rezultat delovanja polne selekcije. Drugim rečima, ona je iz nekog razloga uvećavala šanse žena da privuku partnera i ostvare potomstvo. Još uprošćenije, muškarci su iz nekog razloga plavu kosu morali smatrati poželjnom karakteristikom.

Oko 2% ljudske populacije čine plavokose osobe. Najviše ih ima u Nordijskim i pribaltičkim zemljama, kao i u Severnoj Americi. Ali, ima ih i na svim ostalim kontinentima, čak i u Africi, među Berberima, kao i u Okeaniji, na Solomonskim ostrvima.

Verovatno je svima poznato da DNK određuje sve ono što se tiče našeg organizma, pa tako i boju naše kose. Plava boja kose kod ljudi je posledica mutacije na genu odgovornom za sintezu pigmenta melanina. Jedinke s niskim nivoom pigmenta, poznatog kao eumelanin (koji daje smeđi i crni fenotip), nose predispoziciju da budu plavokose.

Plava kosa i oči su relativno nove osobine ljudske vrste. Pojavile su se otprilike pre 11000 godina (na kraju poslednjeg ledenog doba), među pripadnicima plemena severa Evrope. Izvesnu ulogu u njihovom nastanku i širenju jeste odigrao prirodni odabir, ali nema sumnje da je pritisak polne selekcije bio ključan. Prapreci današnjih muškaraca su bili privučeni novom i retkom pojavom u svom pećinskom komšiluku, u kom je debitovala prva plavuša.

Nego, kako danas stoje stvari po tom pitanju, kada seksualna atraktivnost ne služi samo i prevashodno biološkoj svrsi produženja vrste? Zbog čega još uvek postoji mit plavuše, opasne zavodnice, seks simbola, ali i inspiracije za bezbrojne viceve o ,,glupim plavušama’’? Da li je to isključivo stvar urbanih mitova, televizije i advertajzinga?

Posebno na Zapadu, plavuše dominiraju TV ekranima, zbog čega je i nastala sintagma Arian sisterhood. Postoje tri tipa plavuša: platinasta, hladna lepotica, kao Grejs Keli, plavokosa seks bomba, kao Merilin Monro i glupa plavuša, kao što je Paris Hilton, ili nekada, Džejn Mensfild.

Primer Džejn Mensfild je izvanredan za raskrinkavanje stereotipa plavuše, kao priglupe osobe. Ova teksaška lepotica je imala IQ 163, studirala je astrofiziku, govorila je pet jezika i svirala  klavir i violinu. Međutim, ono što je izazivalo interesovanje su bili neki drugi brojevi:102-53-89 (grudi-struk-kuk u cm).

Rođena sam kao plavuša i danas sam plavuša. Kada me pitaju da li mi je to prirodna boja kose, kažem: Jeste, samo je farbam da bude još prirodnija.

U vezi s tim, ako vas neko pita šta je to veštačka inteligencija, odgovor je: plavuša ofarbana u crno!

https://www.youtube.com/watch?v=J6iTWaKoZ5U

 

 

Next Post

Šašava bibliotekarka

Thu Apr 28 , 2016
PlavušeAutor: Vera VujičićDa li je plavušama život zabavniji i da […]

Preporučujemo...