Glavobolja

Glavobolja

Autor: Nerma Nezirević

Migraine 1437913 640x480Glavobolja je čest simptom koji može biti jako zamoran i dugotrajan. Uzrok može biti sasvim bezazlen, to jest može da se radi o stresu, nenaspavanosti, fizičkom umoru ili jednostavno od previše zamaranja očiju prilikom dugotrajnog gledanja u monitor.

Uzroci mogu biti i teže etiologije i u ovom tekstu navešću vam osnovne vrste glavobolja i smjernice kad se trebate javiti ljekaru.

Migrena kao glavobolja javlja se obično u mladosti, ali može nastati i u bilo kojem životnom dobu. Javljaju se tipični simptomi kao što bljesci pred očima, pulsirajuća bol koja se javlja na jednoj strani lica, muka i povraćanje. U toku dana ovi simptomi mogu da traju 2 do 6 sati, sa olakšanjem poslije sna. Ovakvi napadi mogu da budu izazvani vinom, sirom, čokoladom, stresom, vježbama ili putovanjem. Kod ovog oblika glavobolje liječenje može biti nefarmakološko, to jest treba izbjegavati faktore koje dovode do glavobolje. Farmakološko liječenje je neophodno kod većine pacijenata. Potrebno se javiti ljekaru.

Tenziona glavobolja je česta kod svih starosnih grupa. Ova bol se opisuje kao pritisak ili stegnuta traka oko glave, a može trajati satima ili danima. Ova vrsta glavobolje je često povezana sa stresom. Reaguje na relaksaciju i analgetike dostupne bez recepta.

Klaster glavobolju karakterišu epizode noćnog bola koji se javlja na jednoj strani lica. Područje bola je oko oka. Tipično, javlja se kod mlađe muške populacije i to nakon 2 do 4 sata sna javi se naglo sa jakim bolom i suzenjem oka. Bol traje 30 do 120 minuta, te se najčešće javlja u isto doba noći. Najčešće napade provocira alkohol i stres. Potrebno se javiti ljekaru.

Glavobolja izazvana potresom mozga najčešće nastaje nakon sudara motornim vozilom ili drugih trauma glave. Simptomi glavobolje, vrtoglavica, oštećenje pamćenja, loša koncentracija, osjetljivost tipično nastaju za nekoliko sedmica do mjeseci.

Glavobolja izazvana kašljanjem je jaka bol koja se javi prilikom kašlja, savijanja, uspravljanja, kihanja ili saginjanja. Obično se radi o bezazlenoj boli, ali ukoliko traje više dana potrebno se javiti ljekaru.

Facijalni bol je najčešće uzrokovan sa bolestima zuba. Može da bude provociran vrelom, hladnom ili slatkom hranom. Bol u predjelu lica može da bude uzrokovana i sa bolestima sinusa. Potrebno se javiti ljekaru.

Ovo bi vam bile glavobolje koje se javljaju u medicinskoj terminologiji. Ukoliko osjetite da vam se hronično javlja bol, a vi ne znate razlog i ne znate kako da suzbijete bol, javite se ljekaru.

Vidite i sami da je načešći etiološki faktor koji je krivac za glavobolju stres. Stres je danas termin koji se toliko češto upotrebljava i u ordinacijama i na ulici. Svi možemo reći da smo pod stresom. Život je previše brz i često nam se čini da tih 24 sata u jednom danu nije dovoljno da se odrade sve obaveze. Također, pored obaveza potrebno je i vrijeme koje svaki čovjek treba da ima samo za sebe. Da li se radi o nekom hobiju koji opušta, o šetnji, čitanju knjiga ili slušanju muzike, nije bitno. Bitno je odvojiti vrijeme sa sebe i biti sebičan. Ja bih vas savjetovala da u ovoj brzini života odvojite bar 10 minuta za sebe i zatvorite oči. Razmišljajte o stvarima koje vas čine sretnim. Koje su to stvari, vi najbolje znate. Ja vam navodim svoje iskustvo, i kod mene tih 10 minuta čine čuda.

 

Next Post

Starost

Mon Feb 22 , 2016
GlavoboljaAutor: Nerma NezirevićGlavobolja je čest simptom koji može biti jako […]

Preporučujemo...