Na more za sve pare “u prvom minutu”

Na more za sve pare “u prvom minutu”

 Autor: Miljan Paunović

 2543978765 D819086d78 ZOnaj ko kaže da mu se ne ide na letovanje, da se razumemo, laže! Ali, kako na “all inclusive” odmor sa prosečnom – realnom srpskom platom od 250 evra? Odmah ću vam reći, teško!

Počevši od Nove godine, turističke agencije se utrkuju sa “first minute” ponudama za letovanje, na već poznatim destinacijama u Grčkoj, Turskoj, Egiptu… Na prvi pogled, cene su primamljive, jer gde još može da se odmara i brčka u moru za “samo 89 evra, 10 noćenja”. U tu cenu je uključen prevoz autobusom i krevet, pardon „studio“.

Hrana? Ne moramo da jedemo, navikli smo na jedan obrok manje, a kada se odmara, može da se gladuje, ne umaramo se, to je valjda ta računica. Ako baš mora i da se nešto pojede, potrebno je, po osobi na dnevnom nivou još 30-ak evra – tu sam uračunao i kaficu, pivce, sokić. Znači, letovanje, skromno, košta 389 evra. Ukoliko želite da se dodatno opustite, zamislite na odmoru ste, dodajte još 100 evrića, i to već dođe dve realne srpske plate. Amin.

 Međutim, gledajući aranžmane po sajtovima agencija, dolazimo do jedne kontradiktornosti po pitanju nemaštine u ovoj našoj jadnoj državi i trošenja para kojih nemamo. Naime, uverite se i sami, primetićete da se ona najskuplja letovanja, od 750 evra za “all inclusive” pa naviše, prodaju veoma brzo, a u pojedinim agencijama su već razgrabljena!

 Da li to znači da nam je već bolje, da podsetim 2016. je godina, ali mi to ne primećujemo? Da li to znači da građani Srbije ne slušaju premijera i ne žele da svoj odmor od 10 radnih dana koji su jedva iskamčili, provedu daleko od prirodnih bogatstava i uređenih odmarališta u svojoj državi? Da li to znači da se dižu ,,laki krediti” za par dana na moru?

 Struktura ljudi koji letuju na besprekorno uređenim plažama i hotelima sa četiri ili pet zvezdica, i izdvajaju tri realne plate da bi to sebi priuštili (ako računamo partnera i dete, za to treba izdvojiti sedam realnih plata) deli se u dve grupe.

 Prvu čini onaj mali procenat povlašćenih građana koji ne znaju šta će sa parama (do tih miliona je većina njih sumnjivo došla), a drugu čine oni koji su ranije pametno uložili novac na primer u nekretnine ili neki dodatni posao te mogu na letovanje o kome 90 odsto građana Srbije sanja. Ima još jedna podgrupa, oni koji su ,,brzo ušli i izašli iz banke, i veoma lako dobili evre”, pa posle otplaćuju sa veoma teškom kamatom do sledećeg odmora.

 Tako da, ako je suditi po odlasku na ljudsko letovanje, daleko da je dobar život došao, jer isti ovi aranžmani će za mesec dana biti 20, a za dva meseca 30 do 40 odsto skuplji! Znači, ima nade da se ostvari premijerova želja, pa šator u prikolicu, pasulja i krompira u džakove, pa na kraju torbe u gepek i eto sedam dana radosti na nekom od skoro pa uređenog jezera ili reke na letovanje.

 Turizam u Srbiji je posebna muka – tema. Da bi se razvio, osim onog za strance, koji je našim građanima takođe skup, potrebno je prvo urediti plaže. Primera radi, prođite Dunavom od Beograda do Kladova, videćete kako izgleda priobalje, veoma često umesto turista, tu je puno smeća i razne gvožđurije, ponekada i neka mrtva krava.  

Do leta ima vremena. Sačekaćemo, možda ova godina bude bolja od prethodnih, ali sudeći prema startu, nećemo se nešto usrećiti. Mada, neko se već usrećio, ide na ,,all inclusive”, za sve pare i plate, u kešu ili na rate.

  

 

Photo credit: Kenzoka via Foter.com / CC BY-NC-SA

Next Post

U ime Herca i Pika i Sansa iz ruke, Kontra

Wed Mar 2 , 2016
Na more za sve pare “u prvom minutu” Autor: Miljan Paunović Onaj […]

Preporučujemo...