Deca su ukras sveta

Deca su ukras sveta

Autor: Aleksandra Saša Kivela

13933065633 C88b52a55a ZPorodica je osnovna ćelija društva i kao takva je savršeno ogledalo stanja u društvu i državi.

A nešto je trulo u našoj državi i bolesno.

Ako je porodica osnova svega, ne treba mnogo pameti da se zaključi da je porodica u Srbiji urušena, na ivici raspada. To za posledicu ima sve više nasilja, kako unutar porodice , tako i u školama, na ulicama, u društvu.

Ekstremni slučajevi privuku pažnju, na kratko uzburkaju javnost, dok se država i nadležni organi i institucije nedovoljno bave porodicom i odnosima unutar nje. Generacijske razlike, život sam po sebi, otuđenost, nerazumevanje? Šta utiče na te odnose? Malo je međuljudskih odnosa toliko komplikovanih, a ujedno toliko snažnih, kao što su odnosi unutar jedne porodice.

Odnosi između roditelja i dece jesu loši, neodgovarajući uslovi i okolnosti u kojima su se oni razvijali, a onda se ta negativna iskustva prenose iz jednih odnosa na druge. Neadekvatni postupci roditelja, vrlo brzo im se vraćaju kao bumerang, u obliku neadekvatnih postupaka dece prema roditeljima. I eto začaranog kruga.

Da li je moguće da su neka deca jednostavno loša? Drska? Agresivna? Ili je to samo njihova reakcija na ono što su doživeli od roditelja? Da li je moguće da neki roditelji jednostavno ne vole svoje dete? Ili je to iluzija ? Ili je sve nesporazum? Kakav?

Naša kultura je u većoj meri spremna da zaštiti imidž dobrih roditelja nego da se nosi sa realnošću zanemarenog ili zlostavljanog deteta: „Ne govori ništa negativno o ljudima koji su ti dali život“. Nema razumevanja ni empatije kada deca tvrde da su odnosi sa roditeljima bili nategnuti, destruktivni, nepostojeći. Najteže je govoriti o onome o „čemu se ne govori“- jer nije pristojno o tome govoriti. Sem u ekstremnim situacijama zlostavljanja ili zanemarivanja, odnosi roditelj dete još uvek su tabu.

Ono što se posebno zanemaruje jeste činjenica da loš odnos sa roditeljima može ostaviti dalekosežne posledice na dete. Šta roditelji određenim ponašanjem žele da postignu? Kakva im je namera?

Najsnažnijii suštinski uticaj na nas ima detinjstvo, a kako su roditelji njegov glavni deo - njihov uticaj je presudan. Kako da se izgradi odnos pun ljubavi, poverenja i poštovanja? Pred roditeljima je težak i zahtevan zadatak. Jer, ukoliko to ne uspe, da li dete može postati stabilna ličnost ili te posledice ostavljaju neizbrisiv trag na psihu? Bolni odnosi između dece i roditelja u detinjstvu pogubno utiču na razvoj deteta, njegovu zrelost i na njihov celokupni život. Kada je težak odnos nerazrešen ima potencijala da se dovedu u opasnost, ili čak unište sve druge veze: sa prijateljima, ljubavnicima, kolegama, decom, unucima…

Koje poruke roditelji daju deci? Da li su te poruke protivrečne ili ne? Da li ih te poruke ograničavaju ili podržavaju?

Mnogo je patologija odnosa na porodičnom nivou. Roditelji  koriste model žrtvovanja – namećući osećaj krivice deci, psihičko silovanje, manipulacije, neadekvatno kažnjavanje, ucene. Sve to utiče na decu, njihovo ponašanje, oblikuje njihove karaktere. Da li je otvoren i iskren odnos bez laži i prevara, bez manipulacija, toliko težak?

Situacije i vremena se menjaju. Toplina, iskrenost i poverenje su univerzalne ljudske osobine – zašto ih je vrlo često u porodičnim odnosima teško negovati? Koji su izgovori roditelja? Nemanje vremana? Stres? Nezadovoljstvo sobom, svojim životom? A zar nisu naša deca – naša budućnost? Zar ne znamo – kako im se dajemo tako će nam se i vratiti?

Deca uče ono što žive – Doroti L. Nolt

Ako dete živi uz kritiku, naučiće da osuđuje.
Ako dete živi uz neprijateljstvo, naučiće da napada.
Ako dete živi uz podsmeh, naučiće da bude stidljivo.
Ako dete živi uz stid, naučiće da se oseća krivim.
Ako dete živi uz toleranciju, naučiće da bude strpljivo.
Ako dete živi uz podršku, naučiće da bude samopouzdano.
Ako dete živi uz priznanje, naučiće da ceni.
Ako dete živi uz poštenje, naučiće da bude pravedno.
Ako dete živi uz sigurnost, naučiće da da ima poverenja.
Ako dete živi uz odobravanje, naučiće da voli sebe.
Ako dete živi uz prihvatanje i prijateljstvo, naučiće da pronađe ljubav.

 

Photo credit: ArTeTeTrA via Foter.com / CC BY-NC-ND

Next Post

Meduza

Mon Mar 21 , 2016
Deca su ukras svetaAutor: Aleksandra Saša KivelaPorodica je osnovna ćelija […]

Preporučujemo...