Seljobriti*

Seljobriti*

Autor: Iva Radović

Iva Seljak je - čovek koji živi na selu i bavi se uglavnom poljodelstvom.

Seljačina - to je već splet ličnih osobina i odnos prema svetu; a karakteriše ga najpre neutaživa želja da se postigne bilo kakava lična korist, potpuni nedostatak osećaja za tuđe dobro, da i ne govorimo o opštem dobru; nerafiniranost u postupcima, bahatost u nastupu.

 Seljačine često nalazimo na izvoru, licem nadole - dupetom u vis, svih onih delatnosti koje mogu da donesu znatnu novčanu ili emocionalnu dobit. Oni, naime, žude da se domognu bogatstva, popularnosti i slave. Da budu - celebrity. Jasno, mnogi od njih mogu biti i savršeno sposobni biznismeni, dobri pevači, glumci, uspešni (u balkanskom smislu) političari, ali i ispod umešnosi krije se jedan neutomljeni, agresivni prostakluk. Tako nas neće iznenaditi kada čujemo da je naš/a seljobriti pretukao ženu, olajavao na sva usta koleginicu, davao nesuvisle izjave o srpskom genetskom kodu, novinarkama i klečanju ili vazduplohovima.

Seljobriti uživa u osećaju moći, samobitnosti i slave. Neophodno je da se ta važnost odmah i neposredno vidi i prepozna. Sećam se izjave jednog muzičara (stranog, doduše - seljobriti nije balkanska, endemska vrsta, nego globalni tumor) - da je kupio toliko skupo dizajnersko odelo da je 'ladno njega mogao poslati na dodelu nekakvih nagrada, jer bi ono samo dovoljno govorilo o njemu. I naše zvezde pate od brendirane garderobe na kojoj se odma' čita da "puno koštaaaa!" a ako želite da ih uvredite, recite im da im je bunda fejk .

Ako se seljobriti i dočepaju neke društvene uloge, biraće je u onom sektoru gde postoji najviše mogućnosti za ličnu korist, ma koliko da im ta uloga ne pasuje,  ma koliko da je u suprotnosti sa njihovim prethodnim aktivnostima. Tako je moguće da se pevačica koja je vo vremja ono nosila krstaču dostojnu omanje crkve preko svetosavsko-patriotski golih sisa (uz adekvanu retoriku) danas deklariše kao ateista i borac za LGBT prava. Hrabro? Možda; ama pre će biti - pragmatično, jer je partiotski sektor bujnim prsima zauzela maika lično, pa valja tražiti novu ciljnu grupu, krčiti nezauzetu teritoriju.

U politici je ova promena diskursa sasvim otvorena, i opravdava se pragmatizmom i poznavanjem okolnosti. To, međutim,  u praksi ne znači da će seljobriti političar svesno birati stranu koja će njegovoj zemlji i narodu doneti najviše koristi; on bira stranu koja će njemu  doneti najviše koristi.

Gladni puk je tako lako zamajati: što gladniji - to više slep, to više sklon eskapizmu. Pusti mu estradne seljobritije da skakuću po ekranu, muzu krave, pipkaju se ispod jorgana, žderu i podriguju, intervjuišu političare, pevaju "Miljacke", prepucavaju se i čupaju!

Uvali im što veću šarenu lažu, što uvredljiviji govor, demonstriraj im koliko su poniženi na svakom ćošku, koliko su bedni, mizerni u odnosu na tebe i načinićeš sebe zvezdom.

Otvoriš, recimo, fabriku u kojoj će mrki, poraženi radnik da lepi štikle brendiranih cipela, a onda ga zajebavaš - "Budi ponosan što će tvoje cipele da nosi Liki Radodajka pošto ih je nahvalila Keri Bredšo lično! Cipele kojima montiraš potpeticu toliko su skupe da ti uopšte nemaš šanse da ih kupiš, zar ti to ne imponuje?"

A te štikle sutra u visokobudžetnim spotovima gaze testise nabildovanih manekena, toliko koštaju da u njima noga ne mora ni da bude, dovoljno je da su, one same, nehajno bačene pored neurednih kreveta sa kojih bije miris luksuznih parfema i telesnih tečnosti, dok onaj ko ih je pravio jede klot paprikaš.

One su simbol životnog uspeha kojem težimo. Indoktrinirali su nas markama i tagovima koji šljašte na sve strane; šapuću da će baš oni dati smisao, ukus i boju našim beznadežno sitnim životima. Seljobritiji su manekeni tog veštačkog, iritantnog sjaja, dok nam sa ekrana vrište - kupi, uzmi, potpiši, glasaj, podrži! Budi kao ja! Poseduj! Pokaži! Pristani na sendviče, javno poniženje, lažna obećanja, klečanje i idolopoklonstvo i bićeš kao ja; imaćeš kao ja! Ja ću ti reći šta da želiš!

Zašto da budeš prisutan kada, umesto sebe, možeš da pošalješ u život skupo brendirano odelo? Zašto da budeš autentičan kada možeš da budeš seljobriti?

 * izraz seljobriti nije moj, preuzela sam ga od grupe sjajnih i beskrajno duhovitih ljudi koji sebe smatraju sumanutima.

 

Next Post

Ortak

Mon Feb 8 , 2016
Seljobriti*Autor: Iva Radović Seljak je - čovek koji živi na selu […]

Preporučujemo...