DA SAM JA NEKO

DA SAM JA NEKO

Autor: Milovan Subotić

KiklopKvazimoralni čistunci caruju Srbistanom i to nije pojava od juče, ipak čini se da je nekad akutna bolest nakon svoje hronične potvrde, konačno metastazirala. Kult čistote, kao retrogradna aždaja koja spaljuje sve pred sobom, najbolje je opisana u jedinoj pravoj filozofskoj knjizi napisanoj na srpskom jeziku, Konstantinovićevoj „Filosofiji palanke“. Govoreći na temu čistote i rutine kao glavnom hranivu palanačkog duha Konstantinović veli: „Kult čistote je kult rutinskog (i rutinizovanog) života. Između čistote i rutine vlada znak moćne kauzalnosti koja, ponekad, ide do same istovetnosti, tako da bismo o rutini smeli govoriti, pre svega, kao o čistoj rutini a o čistoti kao rutinskoj čistoti. Kult čistote, u ovoj stilskoj svedenosti, doveden je do prave manije, i to u svemu, u stvarima materijalnog sveta, ali i u sferi ideala moralnih vrednosti. Sve je “staro” i “starinsko”, i sve se, u pokušaju vernosti onome što je bilo, što jeste i što treba da traje, da preživi, neprestano čuva, neguje, obdelava, najčešće u slavu čistog siromaštva, kad se ubogost izjednačuje sa čistotom, a sve po liniji ove vernosti nasleđeno-trajnom, jedno-obraznom i kao takvom s onu stranu smrti, propadanja i prljanja smrću. Svaki preobražaj pretpostavlja izvesnu smrt, jer pretpostavlja neko propadanje, pa je u tom smislu nužno nečist. Apologija trajnosti je apologija čistote. Nema pobune protiv smrti koja nije pobuna u ime jedne čiste nevinosti.”

E sad, kad Konstantinović progovori nezahvalno je javiti se za reč a ne izložiti se strmoglavu, naročito na temu socijalne filozofije, te ću hrabro uteći od ovog temata i kult čistote kao podskup lažnomoralne planine, pokušati sagledati u jednom krajnje praktičnom smeru, rizikujući da me i analitičari za ugrađivanje plina u auto pravilno razumeju.

Naime, da je lažni moral onaj destruktivni faktor koji razara „sve pore našegA bića“, opšte je poznato. Ali u kojoj meri lažni moral šteti ekonomskim interesima jedne zemlje, priznaćete niste baš često razmišljali.  Skoro sam, debatujući sa (ne)istomišljenicima uz fotokopirano šesto zaječarsko, na temu kako popuniti budžet iz kojeg bi nam mogli smanjiti još po koji procenat plate da i  dalje ne budemo svesTni koliko nam je dobro, delegirao moja „četiri stuba“ punjenja budžeta. Pa, pođimo redom:

  1. Nevladina organizacija Srpska Pravoslavna Crkva (i ostale NGO srodne delatnosti) u sistemu PDV – mnooogo para
  2. Legalizacija prostitucije – mnogo para
  3. Legalizacija tzv. lakih droga, čitaj kanabisa – 'nako para
  4. Uvođenje poreza na šund – mnooooogo para

Nisam ekonomista i ne znam koliko su relevantna istraživanja koja govore da bi samopregoran rad i valjana implementacija ovog združenog poduhvata donela iznos od više stotina miliona evra u državnu kasu, ali svakako da iznos ne bi bio beznačajan (razume se, stavke 1, 2 i 4 bi naročito doprinele njegovoj revitalizaciji). Benefit svakako ne bi bio samo materijalni, ovo je i put za pročišćenje društva od skrame sazdane od naslaga i naslaga „čistote“ i ostalih lažnomoralnih lepljivosti. Kiklop (Homerov dakako) bi bio pogođen tačno tamo gde treba – u oko.

Eto, da sam ja neko 'vaki bi mi bio ekonomski, i očito ne samo ekonomski, program. I da, zaboravih na „uslov svih uslova“. Da bi ovakav program bilo moguće sprovesti, morao bi zadobiti poverenje većine od glasačkogA tela, što se javlja kao ozbiljan problem. E, da sam ja neko, 'vako bi uredio izborni zakon:

Pravo glasa na izborima imali bi punoletni građani R. Srbije koji bi uspešno prošli test poznavanja političkog sistema i državnog uređenja, test opšte kulture i informisanosti  i sposobnosti čitanja statističke pogače (dakle, oko 15% punoletnih građana(ki) domovine nam, ili 1.015.500 birača). Da bi izbori bili validni, na izbore bi moralo izaći 50% +1 birač(ica), ili 507.751 građana(ki) sa pravom glasa. Poslanici(e) bi bili birani direktno i bili bi vlasnici(e) svog mandata.

Do tada, malo muzike iz studija... https://www.youtube.com/watch?v=POxeL9VXgls

 

Next Post

Walking Dead

Tue Dec 22 , 2015
DA SAM JA NEKOAutor: Milovan SubotićKvazimoralni čistunci caruju Srbistanom i […]

Preporučujemo...