Rođendan

Rođendan

Autor: Vera Vujičić

Danas mi je rođendan.

8494846678 424eb1d16a ZRodila sam se 6. februara 1953. znači, sada imam 64 godine.

Kada se 1967. pojavio album Bitlsa, Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band, imala sam četrnaest godina. Bitlsi su bili moji idoli, a ovaj njihov album mi se momentalno dopao. Još uvek mi je među najomiljenijim albumima. Sve pesme sam odmah zavolela, izuzev, When I’m Sixty Four. Ta pesma mi je od početka bila neprivlačna.

Pre svega, kao tinejdžerka, začudila sam se odakle im ideja da u pesmi pominju matorce. Koga interesuju babe i dede od 64 godine?

Iako je tema starenje, Pol Makartni je komponovao ovu pesmu kada je imao 16 godina. Znači, zamišljena osoba od 64 godine, trebalo bi da je rođena negde na prelazu između dva veka. Taman kad su rođeni moji baba i deda.

Ideja o starosti i o tome, kada je čovek star, se menja, to vidimo i po stihovima ove pesme.

U pesmi, momak se obraća devojci i pita je, da li će ga voleti i kad bude imao 64 godine. Zar i tada, u dubokoj starosti?! Dalje, zamišlja njihov budući zajednički život, ispunjen baštovanstvom, sitnim popravkama po kući, štrikanjem i unučićima, od kojih jedno čak nosi moje ime - ,,Vera, Chuck&Dave”.

Sa četrnaest godina, meni je sve to bilo dosadno.

A i muzika je nekako staromodna. Kao lajtmotiv, dočarava davno prošlo doba, iz mladosti jednog šezdeset-četvorogodišnjeg dede, uz nostalgične zvuke klarinet tria, evocirajući dvadesete godine prošlog veka.

Polu je kao inspiracija poslužila muzika, koju je često slušao u detinjstvu. Muzika koju je njegov otac voleo. Ovaj podatak mi je raznežio srce, ali i dalje pesmu ne volim.

Ja ću danas proslaviti svoj dan, a sećaću ga se po ovom tekstu i ovoj pesmi. Pamtim skoro svaki svoj rođendan. Prvi, do koga mi sećanje dopire, je moj četvrti rođendan. Pamtim samo par fragmenata – vidim sebe kako sedim na podu, u hladnoj spavaćoj sobi mojih roditelja, u našem starom stanu, na Slaviji. Držim knjigu, Palčić, koju sam dobila od strica i strine. To je, sigurno, bio manji, uzgredni poklon, ali ja samo knjigu pamtim.

,,Oduvek si volela knjige” – često je govorila moja mama.

Pamtim i belu tortu, koju mi je mama uvek pravila za rođendan. U mom sećanju, torta je predimenzionirana, ogromna. Gotovo da uvek osetim i miris, i ukus, kad god se setim svojih dečjih rođendana. Oduvek sam imala neku slabost prema uspomenama iz detinjstva.

,,Ubiće te ta tvoja sentimentalnost” – i sada mi često kažu.

Pamtim osmi rođendan i radost kad sam od mame i tate dobila lutku, malu crnkinju, koju sam žarko želela da imam. Dala sam joj ime, Katarina.

,,Videlo se od malena da si anti-rasista” – govorili su mi moji.

Pamtim svoje tinejdžerske rođendane, žureve, glasnu muziku, mini suknje, drečave boje…

,,Ta tvoja muzika!” – toliko puta sam to čula.

Dvadeset sedmi rođendan pamtim po originalnom poklonu mog druga, umetnika, koji je napravio aranžman – danas bi rekli, instalaciju - od dvadeset sedam raznobojnih sveća, različite veličine i oblika. Bilo mi je žao da upalim sveće, da ne potrošim i ne pokvarim poklon. Naprotiv, topljenjem sveća, dobila sam apstraktnu skulpturu, koju još uvek čuvam, u nekoj kutiji...

Sećam se trideset drugog rođendana, daleko od kuće, u Americi. Samo što sam stigla, dva meseca ranije. Lepa uspomena, malo čudna. Sve drugačije.

,,Sada sam stvarno odrasla osoba” – pomislila sam.

Da, imala sam dugo i srećno detinjstvo, da citiram jednu osobu, koja je to tako lepo rekla.

Onda su došli rođendani kojih se jedva sećam i ne mogu da razaberem koji je koji. Svi su se spojili u jedan maglovit događaj, kao da nisu naročito važni, da bi se pojedinačno pamtili.

Rodila sam ćerku. Na moje godine koje su prolazile, nisam ni obraćala pažnju; bila sam okupirana njenim godinama, danima i minutima.

,,Ti si skroz izgubila sebe” – uzalud su mi govorili - ,,Ti nisi više ona ista osoba”.

A onda su došle divne četrdesete i još lepše pedesete.

,,Ponovo si u glavnoj ulozi svog života” – obradovano reče moja drugarica.

I tako, sad imam šezdeset četiri. Pa, šta?!

Kao što smo videli, ni Pol Makartni se nije penzionisao sa 64, čak ni sa 74 godine.

A, boga mi, neću ni ja!

Kao lajt motiv za ovaj moj rođendan, izabrala bih Steppenwolf  i Born to be Wild.

Ne, možda je bolji izbor Dilan i Forever Young, što i vama želim!

https://www.youtube.com/watch?v=jtFEzhaNrT4&feature=youtu.be

 

 

Next Post

Pesma 9 – Rabindranat Tagore

Thu Feb 9 , 2017
RođendanAutor: Vera VujičićDanas mi je rođendan.Rodila sam se 6. februara […]

Preporučujemo...