Nerma Nezirević

Image Aff2a9a52a50ed40832e04063ebe396549aae453cfc27fc121c02a6042de41c3 V 2(1)

Dolazim pola sata prije dogovorenog vremena, trčim prije vremena. Uz kaficu najviše volim da sjedim sama. Volim posmatrati ljude. Odgovorni sam hedonista. Odgovorni. U životu slijedim parolu "amor fati". Nije sudbina predodređena. U našim je rukama, ali kad volis svoje ruke i ono sto činis, tad si i zadovoljan.

 


Važnost ranog dijagnosticiranja karcinoma grlića materice

Često se u okolini mogu čuti slijedeće konstatacije: „Ne želim na pregled, ako sam i zdrav, naći će mi nešto“. Uvijek sam se čudila toj izjavi. Pa zar nije logično da brzim postavljanjanjem dijagnoze, uslijedi i brza terapija, a samim tim i brza efikasnost liječenja. Koliko ljekar može pomoći svom pacijentu, tako pacijent može pomoći i ljekaru. Simbioza djelovanja je potrebna da bi ishod liječenja bio uspješniji.


Problemi sa zatvorom

Nepravilna stolica je često nešto o čemu niko od nas ne voli da govori. Ljudi se malo osjećaju neugodno da o tome razgovaraju. Zašto bi nekog zanimala boja nečije stolice, te oblik i učestalost pražnjenja. Podržavam stav da to ne bi trebala biti tabu tema, jer prirodne pojave su tu da se o njima priča. Međusobnim dijeljenjem iskustava, učimo jedni od drugih.


Šta je gerijatrija i na koji način možemo biti od pomoći

Gerijatrija je medicinska disciplina koja je posvećena pacijentima treće životne dobi. U treću životnu dob spadaju osobe starije od 65 godina. Takve osobe iziskuju poseban vid njege.


Glavobolja

Glavobolja je čest simptom koji može biti jako zamoran i dugotrajan. Uzrok može biti sasvim bezazlen, to jest može da se radi o stresu, nenaspavanosti, fizičkom umoru ili jednostavno od previše zamaranja očiju prilikom dugotrajnog gledanja u monitor.


Romeo

Puna je planeta ljudi. Raznovrsnih. Svi žele imati svoj pečat i biti posebni. Naći svoj izražaj i ostaviti trag. Možda da pravimo kule i svjetska čuda? Možda da istetoviramo cijelu kožu? Možda da hodamo goli po ulici? Hm… možda da budemo normalni? Šta je to?


Bolna leđa

Bolovi u leđima su jedan od najčešćih razloga traženja ljekarske pomoći, te najčešći razlog izostajanja s posla. Oko 80% stanovništva najmanje jednom godišnje ima bolove u leđima.

Postoje mnogobrojni nazivi za ovo bolno stanje: bolna leđa, bolna krsta, lumbago, krstobolja, križobolja, lumbalni sindrom.