Kako je nastao život???

Autor: Predrag Stojadinović

Otvorim jutros internet i na mom youtube kanalu me dočeka sledeće pitanje: “Kako je nastao zivot??? Ps: ja sam teolog!”.

Tek umiven i sa prvim molekulima kafe u jednjaku, odlučim da čoveku i odgovorim.

Budi iskren i odgovori zašto pitaš? Da li se spremaš da napraviš logičku grešku "argument iz neznanja"?

(ovo se lako da zaključiti iz pomenute titule “teolog”)

Čak i kada bi odgovor bio "niko ne zna ništa o nastanku života", iz toga se ne može izvući tvrdnja "bog je". Iz dva razloga. Prvi je taj da se ne može koristiti izmišljeni lik kao odgovor. Da bismo uopšte pominjali boga kao odgovor na bilo koje pitanje, prvo moramo da dokažemo da uopšte postoji.

Ali, čak i kada bismo dokazali da bog zaista postoji, opet ne možemo iz “ne znam” da izvučemo tvrdnju. Ne znam znači ne znam. Ako se ne zna kako je tačno nastao život, čak i da imamo dokaz da bog postoji, opet ne možemo da tvrdimo da je bog odgovor. Iz neznanja se ne može izvući znanje.

Ali, srećom, ipak nešto znamo o nastanku života.

Znamo mnogo načina na koje osnovni molekuli koji čine život mogu nastati spontano.

Znamo kako je moglo doći do nastanka prvih nukleosida i nukleotida.

Znamo da nukleotidi, kada se jednom stvore, mogu biti lako povezani u dugačke lance pod vrlo jednostavnim uslovima. Ovakvi procesi bi proizveli ogroman broj RNK molekula, od kojih bi mnogi imali različite katalitičke funkcije.

Znamo da određena grupa takvih molekula može da sadrži sve funkcije potrebne za njen opstanak: kopiranje i umnožavanje, uništavanje nepogodnih molekula, rekombinacija postojećih u nove forme, itd.

Znamo da amino-kiseline lako nastaju spontano u prirodi.

Znamo da masne kiseline mogu spontano nastati u prirodi, i da se one takođe spontano organizuju u membrane.

Znamo da razni RNK molekuli imaju funkcije specifične prema proteinima: da povezuju pojedinačne amino-kiseline u duže lance, da ih vezuju same za sebe ili za druge molekule RNK, da ih seku na komade i koriste kao izvore energije za druge reakcije…

(izvor: Abiogeneza)

Dakle, znamo bez trunke sumnje kako život može da nastane sasvim prirodno. I za to imamo nekoliko različitih modela. Ali ne znamo koji tačno od tih modela se i desio na našoj planeti. Zato abiogeneza, grana biologije koja se nastankom života, i dalje istražuje. Pre samo jedne decenije, mnogo toga iznad nije bilo poznato. Danas jeste. Sutra će biti poznato još mnogo više. Tako funkcioniše nauka.

Za razliku od “teologije”, gde se odgovor izvuče unapred, a onda se spaljuju svi koji se usude da drugačije misle...

Za sve iskreno zainteresovane, postoji nešto što se zove google: aboigeneza pretraga.

Next Post

Čitaoci Direktne reči o karantinskim danima (4)

Fri Apr 10 , 2020
Autor: Predrag Stojadinović Otvorim jutros internet i na mom youtube […]

Preporučujemo...