Skice sa Tajlanda – Street Food, so Good

Autor: Gordana Babić

Iako nisam baš preveliki fan tajlandske kuhinje, priznajem da je iznedrila nekoliko jela za kojima čeznem kada sam van zemlje. Činjenica je da je Tajland jedna od destinacija na koju se putuje baš zbog hrane. Koliko sam samo puta čula od raznih blogera i turista ono famozno: ,,Wow, Thai food.” Pa u čemu je fascinacija tajlandskom hranom? Možda u bogatstvu ukusa, zato što su jela jednostavna i lagana, po načinu na koji se pripremaju, a i po ceni. Za male pare može se jesti bogovski i kvalitetno. Na Tajlandu je ulične hrana, koja se priprema na malim pokretnim tezgicama, maltene institucija. CNN je u dva navrata izabrao Bangkok kao grad sa najboljom uličnom hranom na svetu. Dakle, na Tajland se ne dolazi da bi se jelo u elitnim restoranima, ili u hotelima , nego da bi se jela street food, pa tako, dok sediš u minijaturnim birtijama od po par stolova, slušaš žamor ljudi, i pijuckaš gusti ledeni čaj, ili cha, hranu ti pripremaju na licu mesta.

Kao i u drugim kuhinjama jugoistočne Azije, i tajlandska se kuhinja temelji na pirinču, i nudlicama koje se prave od pirinča ili mungo zrna, i služe se prženi ili sa čorbama.

Koriste se razna aromatska bilja i začini, riblji umak, nam pla, koji velikom broju jela daje slan ukus, umak od ostriga, tamarind, sojin umak, palmin šećer itd.

Od mesa se najćešće jede svinjsko, juneće i goveđe nešto ređe, zatim pačije, pileće, riba i plodovi mora, a ko voli jagnjetinu, može je naći u restoranima u kojima se služi halal hrana.

Evo nekih tajlandskih specijaliteta koji se najčešće mogu naći u na meniju ulične hrane:

Tom Yam Gong - Autentično jelo lokalne kuhinje, supa sa škampima, intezivno kiselo ljute arome, začinjena paradajzom, limunskom travom, galangalom i lišćem kafira.

 

 

 

 

 

 

 

Tom Kha Gai - Čorba od kokosovog mleka sa tankim šnitama pilećeg mesa, pečurkama, galangalom, limetom, i limunovom travom. Postoje ljuće i blaže verzije, ali koju god da probate, nećete se pokajati.

 

 

 

 

 

Kway Teow - Tamna, gusta supa sa nudlicama od pirinčanog brašna, sa mesnim kuglicama od piletine, svinjetine, ili ribe, i žumanceta. Takođe se dodaju klice, lišće nane i razne travke. Može se naći gotovo svuda i jedno je od najpopularnijih lokalnih jela.

 

 

 

Pad Thai - Moglo bi se reći da je ovo nacionalno jelo, a to su nudlice sa povrćem, piletinom, tofuom, škampima… Ima mali million varijacija. Priprema se tako što se na podlogu od tankog omleta, stave, već u voku pripremljene nudlice, i svi ostali dodaci, i sve se to još malo proprži. Prste da poližeš. Biti na Tajlandu, a ne probati ovo jelo je gre’ota.

Gai Pad Pongali - Piletina sa kikirikijem u žutom umaku.

 

 

 

 

Gang Massaman - Sladak kari koji, po mišljenju mnogih, spada u top tri tajlandska jela. Obično sadrži sledeće sastojke: kokosovo mleko, prženi kikiriki ili indijski orah, krompir, lovorovo lišće, kardamon, cimet, palmin šećer, riblji sos i čili sos. Služi se uz meso i pirinač.

 

 

Kao Na Phet - Reš pečena pačetina u čili umaku. Služi se uz pirinač

 

 

 

 

Kai Jiew Moo Saap - Omlet sa mlevenim mesom, služi se uz čili sos.

 

 

 

 

Kao Niew Moo Yang - Svinjski ražnjići na žaru, služe se uz lepljivi pirinač

 

 

 

 

Moo Dad Diew - Reš pečeni komadići svinjetine, prethodno marinirani u soja sosu

 

 

 

 

Kao Ka Moo - Svinjetina dugo kuvana u umaku od soja sosa i cimeta.

 

 

 

 

Larb Moo - Mlevena svinjetina i jetra, preliveni sokom od limete, ribljim sosom, listovima metvice, čilijem i mrvicama prženog pirinča

 

 

 

 

Gai Pad Met – piletina dinstana u koka koli

 

 

 

 

 

Kanoom jeeb – knedle na pari punjene svinjetinom, piletinom, pečurkama ili slatkom bundevom.

 

 

 

Pla pao - Riba spremljena na pari u umaku od limete.

 

 

 

 

Yam Talay - Ljuta salata od plodova mora

 

 

 

 

Som Tom - Salata od zelene papaje, služi se uz maltene svako jelo.

Od slatkiša, definitivno najpopularnija poslastica je mango sa lepljivim pirinčem. Dosta se jedu voćni kompoti u kokosovom mleku, bundeva na pari punjena kremom, sladoledi, sladak prinač u bambusovoj dršci, roti-palačinke sa bananom, kreme od kokosa… Lokalna kafa se služi sa kondenzovani mlekom i preslatka je, nije baš za preporuku, tako da kafopije bi utehu morale da potraže u Starbucks-u. Ali zato gusti ledeni čaj, chai yen, svakako treba probati.

Eto, toliko za sada. Navalite na klopu.

Prijatno!

Next Post

Bez dvostrukih standarda, molim!

Thu Feb 20 , 2020
Autor: Gordana Babić Iako nisam baš preveliki fan tajlandske kuhinje, […]

Preporučujemo...