Da li znaš šta je ljubav?

Autor: Aleksandra Anja Mijović

Na mojoj FB grupi se razvila priča o razvodima, raskantavanjima, prevarama, ovo-ono. Pitanje ,,Razvod, da ili ne?“ članstvu sam postavila da bih možda uspela da shvatim neke bliske mi ljude koji ostaju u braku a više se ne vole.

Ljudske duše, s pravom, na sve gledaju iz svog ugla, a retko su u stanju da uklavire da njihova iskustva ne moraju biti pravilo. Jedna koleginica mi je ozbiljno rekla o svojoj odluci da se razvede, da joj ne pada na pamet da igra kako joj muž diriguje, a usput dodala: Ti, Anjo, ako možeš tako, bujrum! Osta ja ka’ veliki znak pitanja.

Jedan mladić je na Tviteru napisao da žene vole elokventnost, inteligenciju, duhovitost i šarm i da ih izgled uopšte ne zanima. Bokte, jesam li ja žena? Jer prvo volim pogled koji ubija na mestu, dobro dupence, mišiće, jake žilave šake i hrapavu boju glasa, pa tek onda to ostalo pobrojano. Reče mladić da ja nisam po PS-u. Osta ja ka’ veliki znak pitanja.

Drugi se javio s definicijom da je ženi važno SAMO da bude voljena. Ostalo ovako ili onako, al’ ovo prvo je najvažnije. Que?! Osta ja ka’ veliki znak pitanja.

Jedna dama na FB-u reče da je stari, klasični, ižvakani brak ili dugogodišnja veza između dve duše šarena laža i da i ljubavne veze moraju da idu s vremenom tj da traju kratko i sagore brzo. Osta ja ka’ veliki znak pitanja.

Većina se slaže da danas nema više pravih muškaraca, a onda odmah potom ni pravih žena. E, tu sam vas čekala!

Vi, devojčice moje drage, ako kečate snažnog viteza na belom konju, morate i vi da da budete moćna vitezica na beloj kobili. Slično se sličnom raduje ili svaka krpa nađe zakrpu, zavisi da li o ljubavi misli optimista ili pesimista.

Posmatrajući žene (#nesve), većina od muškarca očekuje da im priušti kućicu u cveću, redovan priliv šuški za frizera, manikir, pedikir, bla-bla-bla, šopinzi, cipele... O, da, cipele i tašne (bljuc, ova ovde Anja prezire). ’Nači, baja mora da zarađuje najmanje 2000 evra mesečno. ’Nači mora da radi po ceo dan. ’Nači, kad dođe kući može samo da zagrli jastuk. ’Nači, nema, bre, vremena da razmišlja ni o sebi ni deci, pa neće ni da cinculira oko vas. ’Nači, odma’ si nađite ljubavnika.

Posmatrajući muškarce (#nesve), većina od žene očekuje da izgleda „top“ (ova Anja prezire tu reč, al’ je u širokoj upotrebi kod takvih dečkića, pa šta ćemo), pa da ume da skuva, da ga čeka topli obrok kad se izmožden vrati s radnih zadataka, da mu je uvek sve čisto i popeglano (ako mu u 3 ujutru sine da baš mora onu, plavu košulju da odene kad svane), da mu prinosi ’ladne pive kad zasedne ispred televizora da bi gledao 20 ljudi koji k’o mahniti jure neki predmet loptastog oblika, da ga drži za čelo dok istovaruje sve pojedeno u zadnjih 10 dana, jer je bančio s ortaĆima u životu, da bude divlja mačka u krevetu, a smerna „devojčica iz komšiluka“ kad se ide kod njegovih na ručak. ’Nači, nađite ženu, ljubavnicu i bogme patronažnu sestru.

Ljubav ni u prvoj ni u drugoj opciji nije u igri. Nema je ni u najavi.

Ljubav je projekat dve duše koje se i menjaju se iz korena, jer rastu jedno uz drugo.

Ljubav je kad mu Ona ne dozvoli da sastavi sa zemljom motoristu koji mu se džekirao ispred nosa.

Ljubav je kad se Ona rastavlja s dušom od previše „slavlja“, pa joj on tapka čelo ’ladnom krpom.

Ljubav je kad On zaspi na fotelji mrtav umoran, a Ona ga spasi odeće i skoro odnese do postelje.

Ljubav je kad joj saopšte da ju je skot napao, a On je uhvati za ruku i kaže: Ne dam te!.

Ljubav je kad padaju bombe, a On se nadvije nad Njom i bebom i ne odstupa iako se svuda čuje vriska i plač.

Ljubav je kad joj ostavi poslednje parče francuskog sira iako je Ona smazala više.

Ljubav je kad se On vrati s malarijom iz Afrike, a Ona mu spasi život.

Ljubav je kad On prvi skoči kad Nju napadaju, a da Ona još nije ni svesna da je pod atakom.

Ljubav je kad se On izviče na šefa i secnu mu platu, oki, ona se malo duri, al’ se složi da ni šef nema prava da ga vređa.

Ljubav je kad On strpljivo sedi i gleda Nju koja peva na sav glas sa slušalicama na ušima.

Ljubav je kad ju je On pogledao onako k’o s početka teksta, pa Njoj krene ’ladan znoj niz kičmu, a i zaboravi da diše... i to posle 22 godine braka.

Ljubav traži dve duše koje nisu cele same.

Ljubav ne uspeva kod onih koji se ne menjaju.

Ljubav je peti element koji nam nije od presudne važnosti za život kao voda, vatra, vazduh i zemlja, ali neki nećemo bez.

Neko je ceo sam (kažu, nije dokazano).

Ja nisam.

One thought on “Da li znaš šta je ljubav?

Comments are closed.

Next Post

Desničarske taktike obmanjivanja

Fri Mar 6 , 2020
Autor: Aleksandra Anja Mijović Na mojoj FB grupi se razvila […]

Preporučujemo...