Muško-ženska prijateljstva i ostale diskriminacija

MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA I OSTALE DISKRIMINACIJE

Autor: Jelena Milenković

Best Buddies PhotoPre svega, zanemarimo „ostale diskriminacije“ iz naslova.

Koncentrišimo se na deo koji se odnosi na muško-ženska prijateljstva. Digne mi se kosa na glavi a smanji prag tolerancije kad čujem tvrdnje da ne postoje, da su nemoguća, da tu uvek neko nekog čeka na zicer da mu se ponudi emotivno ili seksualno.

Pre svega, ja imam pobratima četvrt veka, ako iko ima predstavu koji je to level prijateljstva. Drugo, imam barem pet drugara za koje ustajem u po noći, i obrnuto. Bar dvojicu koju ću uvek da pozovem i pitam za savet, pre nego drugarice. Treće, da mi nije bilo muških prijatelja da mi objasne u kom grmu leži krava, u nekim situacijama bih odabrala kretene za momke.

Čujem li ja to ono čuveno: ,,Ali ko zna šta ti zaista misli!“

Zabole me šta mi misli! Zanima me šta pokazuje. Godinama, nepromenjeno i odano. Ne mogu ja da iskopam sve misli ni iz svoje a kamoli iz tuđe glave, niti imam potrebu to da radim.

Pod uslovom da si žensko, osvrnimo se na trenutak na ono što može „da ti misli“ drug naspram onog što može „da ti misli“ drugarica.

-Drug može skriveno da misli da si seksi ili da gaji emotivne pretenzije prema tebi. -Drugarica može da ti se kezi u facu, da te sluša i savetuje a da ti u sebi psuje sve živo zato što imaš bolje noge.

-Drug može skriveno da misli da si seksi ili da gaji emotivne pretenzije prema tebi. -Drugarica može da zna sve tvoje tajne i da ih mrtva ’ladna ispriča u poverenju nekoj svojoj drugarici, znači, skriveno misli da si ćurka.

-Drug može skriveno da misli da si seksi ili da gaji emotivne pretenzije prema tebi. -Drugarica može da te podržava i da ti bude vetar u leđa sve dok se ne smuvaš sa boljim frajerom nego što je njen.

-Drug može skriveno da misli da si seksi ili da gaji emotivne pretenzije prema tebi. -Drugarica može da ti se kune u večito prijateljstvo, sve dok joj ne uskočiš u zamišljen teren, tj dok ne istripuje da si bolja na polju gde je ona, po svom ubeđenju, najjača.

- Drug može skriveno da misli da si seksi ili da gaji emotivne pretenzije prema tebi. -Drugarica može da te odstrani iz života čim ti zatraži savet a ti joj kažeš istinu.

Pa sad, ti biraj, da li je jasnije i pristupačnije za držanje pod kontrolom ono što „može da ti misli“ drug ili ono „što može da ti misli" drugarica! Ja nemam dilemu.

I na kraju, ništa manje važno: kad krenem da se vidim sa drugaricom, na izlasku iz stana obavezno se pogledam u ogledalo. Kad krenem da se vidim sa drugarom, nikada. Pametnome dosta.

Nema muško-ženskih, žensko-muških, muško-muških ni žensko-ženskih prijateljstava. Ima samo prijateljstava ili dobro glumljenih predstava.

Next Post

Majski cvet

Wed May 1 , 2019
MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA I OSTALE DISKRIMINACIJE Autor: Jelena Milenković Pre svega, […]

Preporučujemo...