Skice sa Tajlanda (Deo šesti)

Skice sa Tajlanda (Deo šesti)

On ili ona

Autor: Gordana Babić

TiffanysShowKimi stanuje nedaleko od mene, došla je u Bangkok iz jednog malog mesta na severu zemlje, inače predaje engleski petogodišnjacima. Upoznale smo se igrom slučaja, vremenom malo zbližile, i otkrile da imamo dosta toga zajedničkog. Između ostalog, i ona, kao i ja, ima dva brata. Voli ih obojicu naravno, mada je mlađem uvek bila naklonjenija, doduše retko ga viđa, posebno od kako je stavio svima do znanja da je ‘kathoey’.

Kathoey – na Tajlandu je to, u većini slučajeva, naziv za muškarca koji se oseća kao žena, oblači kao žena, ponaša kao žena, jednom rečju – transrodna žena. No još od vremena rata u Vijetnamu, kada su američki vojnici dolazili na Tajland u potrazi za alkoholom i ženama, upotrebljava se termin: ladyboy. Očigledno da kathoyes nisu mogli biti neprimećeni, pa su ih napaljeni vojnici nazvali ladyboys. Neki od njih se i sami izjašnjavaju kao ladyboys, ili da prilagodimo reč našem jeziku – lejdi bojevi. U daljem tekstu ću ih tako i zvati - stvar navike!

Bilo kako bilo, lejdi bojevi su jedna od asocijacija kada se pomene Tajland. Predstave kabarea Calypso, koji angažuje isključivo lejdi bojeve, su sastavni deo turističke ponude Bangkoka. U Pataji se svake godine održava takozvani Tiffany’s Show, glamurozna predstava sa pesmom i igrom, na kojoj se bira najlepši lejdi boj. Poznata tajlandska glumica Nung Tum, koja se proslavila u filmu rađenom po istinitoj priči ‘Beautiful Boxer’, je takođe lejdi boj. No, ne rade svi u svetu estrade i u go-go barovima. Poznata političarka Nok Yollada je isto lejdi boj. Ima ih čak i među sveštenicama, mada ređe. A Susan Aldous je pre devet godina napisala knjigu ‘Ladyboys: The Secret World of Thailand's Third Gender,’ koja je bila dosta popularna, tako barem kažu, nisam je čitala.

Poenta je da u tajlandskom društvu generalno nema stigme kada su lejdi bojevi u pitanju. Razlozi su kulturološke prirode, naime transrodne žene su u ovom delu sveta nekada radile kao sveštenice i šamani, pa su samim tim bile poštovane. No glavni razlog je što je Tajland predominantno budistička zemlja, a budizam na trasnsrodnost (kao i na homoseksualnost) ne gleda kao na greh, već smatra da svi imamo karmičku misiju koju moramo da odradimo, zato treba svakog prihvatiti takav kakav jeste, bez obzira da li je trans, gej ili strejt.

Doduše, Kimi kaže da njenim roditeljima nije baš bilo prijatno kada je brat postao kathoey. Mama se malo ljutila što joj neće podariti unuke, vremenom je popustila. Drugari su mu se podsmevali. Nije se osećao prijatno u svom malom mestu u kome se svi znaju, pa nije ni čudo sto retko dolazi roditeljima u posetu. A što se Kimi tiče, njoj je svejedno, mada joj je u početku bilo teško da prihvati da se njen brat, njen ljubimac, izjašnjava kao žena, da kupuje maskare i nosi miniće.

Većinom lejdi bojevi zaista izgledaju kao žene, prelepe žene. Ok, neke od njih crte lica i boja glasa odaju da su rođeni kao muškarci, ima i takvih. A ima i slučajeva kada se muškarac, (najčešće su u pitanju stranci koji dolaze na Tajland u potrazi za ženama), zaljubi u lejdi boja. Kada otkrije ko je i šta je - pa, mogu misliti kako im je. Ali nekima to ne smeta. Skoro sam gledala britanski dokumentarac o jednom Ircu koji se ludo zaljubio u jednog prelepog lejdi boja koga je čak hteo  da ubije u nastupu ljubomore, bilo je tu i suza, i drame, i svega - da skratim, autor emisije ga je pitao da li je on u stvari gej, sa obzirom da voli transrodnu ženu koja jos uvek ima, khm, muški polni organ.

‘Ni slučajno - odgovorio je -’Ne zanima me šta ima između nogu, ja volim ženu u njoj.’

Lepo kaže moj komšija Danac: ‘In Thailand, things aren’t always what they seem.’

Next Post

Strategija

Thu Aug 24 , 2017
Skice sa Tajlanda (Deo šesti)On ili onaAutor: Gordana BabićKimi stanuje […]

Preporučujemo...