SODOMA I GOMORA

SODOMA I GOMORA

Autor: Zoran Plećević

0d87b07fbbaecb38803ed9aab9b9da9cSodoma o kojoj će u ovom tekstu biti reči ima jednu Gomoru i predgomora, ni broja se ne zna. Niko i ne pokušava da ih broji i prebroji. Sve su u funkciji, u odličnoj kondiciji i formi, sve su u takmičenju same sa sobom. I sve žele da im se ime piše velikim slovom i da budu što bliže samoj Sodomi. Rame uz rame, ako je ikako moguće.

Sodoma, koju smo već pomenuli i čije početno veliko slovo nikako ne dolazi u pitanje blagonaklono gleda na sve to. Milo joj, smeši joj se brk i ne krije koliko uživa u svemu tome. Što je gore, njoj je milije i stalno izviruje i zaviruje, u sve. Da što bolje sagleda sve, da joj bilo šta ne promakne. Iz dana u dan joj je sve slađe i draže, ledeni dah joj ispunjava grudi i napinje ih do pucanja.

Baš tada je jedna drčna predgomora mučki poturila nogu Gomori, saplela je u ključnom momentu, oborila na pod, bila je iznad nje i odmah je postala ta kojoj se ime piše velikim slovom i stoji pored same Sodome. Odmah joj je palo na pamet da se sada zna i da je svima jasno ko kosi a ko vodu nosi.

Predgomori, sada već bivšoj Gomori to nikako nije bilo po volji. Bes joj je kipteo na sve strane, paleći sve oko nje, ali ni to joj nije bilo dovoljno pa je upregla sve svoje snage, sva svoja mračna znanja i iskustva da doskoči protivnici, da doaka suparnici, da ponovo stane rame uz rame sa samom Sodomom kojoj će posle svega biti još milija.

Sodoma je i sama nekada davno bila obična predgomora, ali su njene ambicije bile mračnije i od same Gomore i nikako nije htela da se na tome zaustavi. Ona sve zna. I Gomora i predgomore su njene oči i uši. Ko kosi, a ko vodu nosi? Ko ponosno korača, kuda i zašto? Šta tim ponosnim korakom i odabranim smerom želi da kaže i da dokaže? I kome? Sodomi ili Gomori?

Ko prosipa svetu vodicu budzašto? I zar se u Bibliji i kroz ceo srednji vek ne pominje sumpor? Jesmo li postali moderniji, idemo u korak sa novim vremenom i tu vodicu prosipamo umesto sumpora gde god to neka predgomora odluči?

A možda je ta vodica na nekoj drugoj strani bila potrebnija i ko to ocenjuje i procenjuje?

Na kraju, ko procenjuje svetost te vodice? Šta rade sa njom i kako znaju u kom trenutku je postala sveta?

 

 

 

Next Post

Kako si ubio naše leptire

Fri Jun 23 , 2017
SODOMA I GOMORAAutor: Zoran PlećevićSodoma o kojoj će u ovom […]

Preporučujemo...