Skice sa Tajlanda (Deo peti)

Skice sa Tajlanda (Deo peti)

Šetnja kroz Bangkok

Autor: Gordana Babić

1428380517 BangkokPriznajem da mi je malo teže da u jednom tekstu opišem Bangkok, ne gledam ga očima putnika namernika, a sa druge strane, nisam ga još ni čestito savladala ovako razbarušenog. Ipak pokušaću da napravim jedan mali kroki. Odakle da počnem? Pa od početka… A na početku je Bangkok bio samo jedno ribarsko selo, koje se polako razvilo u značajan lučki grad. U to vreme, što će reći negde u osamnaestom veku, bio je ispresecan gustom mrežom kanala, kroz koje se odvijao saobraćaj, pa su ga zvali Venecija Istoka. Onda su 1767. godine Burmanci spalili i do temelja uništili drevnu Ajutaju, tadašnji glavni grad Siama (kako se nekada zvao Tajland). Desetak godina kasnije, general Čao Praja Čakri osnovao je dinastiju Čakri i popeo se na presto kao Rama Prvi. Tada je i Bangkok postao prestonica. Zanimljivo je da se reka koja protiče kroz Bangkok zove Čao Praja.

Danas Venecija Istoka ima osam miliona stanovnika, grad je užurban, dinamičan, prenabudžen do te mere, da su mi kada sam prošle godine bila u Beogradu, beogradske ulice, pa čak i Knez Mihajlova, delovale pusto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svaki grad ima neko svoje obeležje, u Bangkoku je to Velika Palata, ogromni kompleks na površini od preko dvesta hiljada kvadratnih metara, koji nije samo kraljevska rezidencija već i mesto gde su mnoge vladine institucije. U sklopu kompleksa su tri hrama koji spadaju pod must see: Wat Phra Kaew sa čuvenom statuom Smaragdnog Bude, koju je uzgred, samo pokojni kralj smeo dotaći, Wat Pho u kome se nalazi statua Ležećeg Bude, i jedna od najpoznatijih znamenitosti Bangkoka - Wat Arun, čiji je prizor naročito noću, zbilja impresivan. Pošto se palata za posetioce otvara u devet ujutru, morate da poranite i da imate čelične živce pa da čekate u reci napornih kineskih turista naoružanih selfi štapovima. Lično, ne vidim smisao u komercijalnom turizmu, no to je druga tema.

Na oko kilometar od Velike Palate je čuveni Khao San Road, ulica koja ima poseban vajb, meka bakpekera, hipstera i umetnika. A ono što je za hipstere Khao San Road, to je za zapadnjake koji pate od ‘žute groznice’ Sow Cowboy, ulica načičkana go go barovima. Dve ulice u različitim delovima grada i dva sveta. No svako ima svoj modus vivendi. Bangkok je i inače konglomerat raznolikosti: sirotinjske sojenice na vodi i moderne četvrti sa raskošnim molovima, Azija i Evropa, barske dame i poslovne žene, monasi i lejdi bojevi, sve je uklopljeno u jedan nahereni, živopisni mozaik.

Jedno od mojih omiljenih mesta u gradu je Art kuća Khlong Bang Luang, kompleks drvenih molova i galerija na vodi, gde se često održavaju izložbe slika, rukotvorina lokalnih umetnika, i lutkarske predstave. Lutkarsko pozorište je tradicija na Tajlandu, ima ih tri tipa: khon koje prikazuje ramakijanu, tajlandsku verziju speva Ramajana, lakhon koje prikazuje klasične tajlandske dramske tekstove, i likei sa modernim dramama. Volim ovo mesto zato što miriše na stari Bangkok, zato što je mirna oaza u centru grada, zato što osetiš mir reke. Možes po ceo dan da sedis, žmuriš, meditiraš, čitaš, a kada ogladniš tu su žene koje u svojim barkicama raznose hranu.

Pomenula bih i Lumpini park, veliki park u centru grada, koji je dobio naziv po Lumpiniju, selu u Nepalu u kome je rođen Buda. Mislim da može stati rame uz rame sa londonskim parkom Sent Džejms, s tim što je (opet moje viđenje) daleko zanimljiviji sa svim tropskim rastinjem, ogromnim gušterima, raznim aktivnostima tipa aerobik u noćne sate, žongleri, karaoke, kapoeira, vatrene kugle, i slično.

5063Bangkok ne bi bio to što jeste da nije njegove čuvene ulične hrane koja se priprema na licu mesta i i služi na pokretnim tezgicama. CNN je ove godine izabrao, Bangkok, po drugi put, kao grad sa najboljom uličnom hranom na svetu. Skoro je bilo vesti da će ulične tezgice biti ukinute, što je izazvalo burne reakcije i građana, i turista, no na sreću to je bila dezinformacija. A pošto kultura ulične hrane - Xāh̄ār k̄ĥāng thāng - spada u instituciju, o tome u nekoj od sledećih epizoda.

Kako se prevesti u Bangkoku od tačke A do tačke B? Na raspolaganju su: metro iznad i ispod zemlje, taksiji, tuk - tukovi, mada su više atrakcija za turiste, i naravno motori i vespe. Motor je najpopularnije prevozno sredstvo u ovom delu sveta, voze ga maltene svi, a neretko po nekoliko članova jedne porodice, onako sitni, sednu na motor, i voziii. Može se koristiti i motor-taxi, kojih ima na svakom čosku. Ipak, broj saobraćajki počinjenih vožnjom motora je visok, po uzroku smrtnosti na Tajlandu, na prvom mestu je pogibija na motoru. Tako barem kažu statistike…

A Šonda Rajms kaze:‘Perfect is boring, and dreams are not real. Just do. So you think - I wish I could travel - Great. Sell your crappy car, buy a ticket to Bangkok, and go. Right now. I am serious.’

 

Next Post

Ozbiljna muzika

Mon May 22 , 2017
Skice sa Tajlanda (Deo peti)Šetnja kroz BangkokAutor: Gordana BabićPriznajem da […]

Preporučujemo...