O, SUJETO, IME TI JE PROFESOR

O, SUJETO, IME TI JE PROFESOR

Gost autor: Dragana Janjušević

1361126 Wallpaper1Ovih dana u modi je hajka na učenike. Te ove nove generacije ne uče, te nisu zainteresovani za gradivo, te imaju sva moguća prava i maltretiraju profesore, pa im profesori mučenici ne mogu ništa. To je priča koja se plasira svima. Na sve strane ćete čuti profesore koji očajnički kukaju na đake i sebe predstavljaju kao velikomučenike. Ja se, evo, drznuh da kao predstavnik istih zakopam malo dublje ispod površine i zapitam - a šta ćemo sa profesorskom sujetom? Koliko je među mojim kolegama onih koji poznaju bar osnove dečije psihologije, posebno odeljak – adolescencija? U procentima 2 %. 

Adolescencija - to je, znate, onaj period buntovništva , neprihvatanja autoriteta a sa druge strane očajničke želje za prihvatanjem od strane vršnjaka i dokazivanje pred tim istim vršnjacima. Svaki profesor to mora da zna i da se u skladu sa tim nosi sa problemima tog uzrasta. Da se uzdigne iznad situacije, a nekada i da se spusti na taj uzrast. Da se dovija na različite načine i doskoči veštinama tinejdzera koji „hvataju krivine“. U te krivine spada i prepisivanje. Još od vremena Koste Vujića, mangupi su koristili razne metode zabušavanja. I na to se gledalo kao na uobičajenu pojavu i mangupluk. Ne lezi vraže, danas u 21. veku pojavila se mobilna telefonija i naši mangupi je obilato koriste u svrhu prepisivanja. Nemoćni profesori potražiše spas u predivnom nam Ministarstvu prosvete, koje kroji nakaradne zakone kao uostalom i svaki zakon u ovoj državi. Ministarstvo nađe solomonsko rešenje - učenik koji koristi mobilni telefon da bi prepisivao proglašava se kriminalcem i tap – ocena iz vladanja 2. Nije li preoštra kazna za takav „zločin“? Da li su ti isti profesori ikada bili đaci koji su pokušavali da prepišu? Nemojte mi samo reći onu čuvenu visokomoralnu : „U moje vreme….“. Poštovana gospodo, kolege, u moje i vaše vreme nisu postojali mobilni telefoni, pod jedan. Pod dva – i moje i vaše vreme je prošlo… sad je njihovo vreme. Te generacije , takve kakve su, su sadašnje i mi druge nemamo.

Sve bi bilo u redu da taj isti zakon sa druge strane ne štiti delikvente i nasilnike koje ne možeš da izbaciš iz škole, jer se poštuju njihova prava. Koji napadaju, vređaju i tuku i učenike i profesore, a ti ga, ministre, štitiš. Kojim to aršinima merimo prestupe po školama? U isti koš svrstavamo onog koji prepisuje i onog koji bije? A profesori, kao ovce, ćute i izvršavaju naređenja ministra.

E tu imamo faktor sujete. U nedostatku sposobnosti, veština, a u prisustvu nemoći, profesori ne mogu da podnesu da im učenici prepisuju sa telefona, pa đaku kojeg uhvate na delu daju ukor direktora i proglase ga zločincem. To nije odraz autoriteta, profesori, već vaše nemoći i sujete. Učenik pokušao da vas pređe? Vređa vas što klinac od 16, 17 godina neće da uči, pa mu zato dvojku iz vladanja dajete? E, moji profesori… džabe vam diplome. Hajde, probajte da od njega neki minimum izvučete, hajde opet proučite onaj deo o adolescenciji koji ste preskočili ili zaboravili... (ili prepisali)

Ali, nemojte biti licemeri, pa reći da  to kao pubertetlije nikada niste pokušali da uradite. Nemojte ga strpati u isti koš kao i nasilnika i delikventa. Ne budite samo službenici i poslušnici Ministarstva , već budite ljudska bića, pa mu odredite odgovarajuću kaznu. A učinio je, gle čuda, ono što je činilo svako dete od kako je i škola i profesora.

Smanjite ego tripove, profesori.  Ne priliči vam.

 

Dragana o sebi: Profesor književnosti u srednjoj školi. Oštrog jezika, mekog srca. Ne podnosi nepravdu i licemerje. Obožava filmove i knjige i rad sa decom. Brani svoj stav svim silama!

6 thoughts on “O, SUJETO, IME TI JE PROFESOR

 1. “E, moji profesori… džabe vam diplome.” Besmislen tekst usijane glave čija je krilatica izgleda: ‘ta on zna. Dočekate da prionete na tastaturu i osvetite se profesorima za loše ocjene odnosno nerad tokom školovanja…

 2. Ja sam neko ko je profesor, a nikada, kao đak, nije prepisivao. Ne kažem da je ovo dobro – reč je o presocijalizaciji. Ne znam da li ste svesni, koleginice, da prisustvo mobilnih telefona na psihologiju učenika deluje tako da ih maksimalno odvraća od života, a ne samo od učenja. Neka se sklone od njih, bar za vreme pismenih provera…
  Preoštvro, ali samo delimično tačno.

 3. Svaka cast! Pomogli ste mnogima da vide kakvi su! O sujeto, nije ovaj posao za svakog! Bravo Dragana!

 4. ” Ministarstvo nađe solomonsko rešenje – učenik koji koristi mobilni telefon da bi prepisivao proglašava se kriminalcem i tap – ocena iz vladanja 2. Nije li preoštra kazna za takav „zločin“? ”

  Kakva glupost. Ne verujem da je iko kaznjen na ovaj nacin….
  Glupost, cista….

 5. “…па ђаку којег ухвате на делу дају укор директора и прогласе га злочинцем.”
  Наставници не дају укор директора. Само директор може дати укор директора.
  Ни са укором директора (оцена 2) нити са укором Наставничког већа (оцена 1) нити са укором Одељењског већа (оцена 3) ученик се не проглашава злочинцем, већ се опомиње да је показао непримерено понашање, тј. да је прекршио правила понашања у установи. Уколико се сличан преступ не понови – оцена се поправља на крају године.
  И све то важи за све врсте преступа, не само за преписивање.
  Дакле, лакше мало, размислите о својим речима пре него што их напишете.

Comments are closed.

Next Post

Atina

Thu Dec 8 , 2016
O, SUJETO, IME TI JE PROFESORGost autor: Dragana JanjuševićOvih dana […]

Preporučujemo...