Bolna menstruacija

Bolna menstruacija

Autor: Dr Aleksandra Pikula

77755012 D71f 11e5 Bf98 84b7c9dfc99dBolna menstruacija (dismenoreja) javlja se kod velikog procenta žena, u čak 60 do 70 odsto slučajeva. Javlja se po pravilu u prve dve godine od početka menstruiranja.

Uzroci mogu biti organski, uzrokovani raznim organskim bolestima, najčešće endometrioza, hronične upale u maloj karlici i donjem delu trbuha, anomalije građe i položaja materice.

Međutim, u velikom procentu dismenoriočnih žena organski uzrok ne stoji, i nekada se smatralo da je psihološke prirode. Napretkom nauke i tehnologije utvrđen je mehanizam menstrualnog ciklusa i identifikovan uzrok bolne menstruacije, a to je metabolizam prostaglandina, tj. medijatora zapaljenja koji se u velikoj količini stvaraju i oslobađaju nakon ovulacije i u drugoj fazi ciklusa (naročito premenstrualno).

To rezultira pojačanom napetošću materice i unutrašnjih genitalnih organa, kontrakcijama koje stimulišu nervne završetke za bol.

Psihičko stanje osobe utiče na intenzitet tegoba direktno proporcionalno (povišena psihoemocionalna tenzija pojačava bolove i neprijatnost). Tegobe se javljaju u 24-48 časova pre početka menstrualnog krvavljenja i održavaju u naredna dva nakon početka menstruacije.

Dijagnostika i terapija se zasniva na kliničkom iskustvu i uglavnom obuhvata steroidne antiinflamatorne lekove, spazmolitike, vitamine i antioksidante. U određenim slučajevima čak i psihoaktivne supstance radi smanjenja vazomotornih reakcija i anksioznosti.

Kod mlađe populacije dobri efekti se postižu oralnom hormonskom kontracepcijom, koja smiruje funkciju jajnika i koncentraciju uzročnika, a samim tim dovodi do gubitka simptoma.

Preuzeto sa: http://www.danas.rs/zivot.1140.html?news_id=331317&title=Bolna+menstruacija

Next Post

Haljina - Mira Alečković

Wed Nov 16 , 2016
Bolna menstruacijaAutor: Dr Aleksandra PikulaBolna menstruacija (dismenoreja) javlja se kod […]

Preporučujemo...