Prijateljstvo

Prijateljstvo

Autor: Vera Vujičić

8755031604 4c7381ce2f ZPrijateljstvo je velika reč, ali je možda i jedna od najnejasnijih reči. Ko je i šta je pravi prijatelj i da li postoji univerzalna definicija? Ima mnogo definicija prijateljstva, ali ono što je univerzalno jeste potreba za njim. U svim životnim trenucima prijatelji su nam potrebni, bilo da se sa nama raduju, tuguju ili da jednostavno budu uz nas. Prijatelji su nam oslonac u životu, oni su osobe kojima verujemo. Prijateljstvo nije jedna velika stvar, već million malih, čija je celina veća od zbira njenih delova.

Primećujem da mnogi prijateljem nazivaju čak i one koje jedva poznaju. Dakle, ne prave razliku izmedju prijateljstva i poznanstva. Nisam sigurna ni u to da li su drug i prijatelj sinonimi. Postoje podeljena mišljenja oko tih termina . Dok jedni smatraju da su to dve reči koje označavaju istu stvar, drugi su tvrde da je prijateljstvo prisnije od drugarstva.

Ono u čemu će se sve strane složiti jeste da prijateljstvo/drugarstvo pruža svakom čoveku mogućnost učenja. Školu koja nas uči da praštamo, da bezuslovno volimo i da procenjujemo ljude. Rekla bih da je prijateljstvo teža kategorija od drugarstva. Prijatelj je brat, iako vas nije ista majka rodila. Prijateljstvo je naša druga kuća i prijatelj je jedini član porodice koga biraš sam. Ipak, neki kažu da prijatelje u stvari ne biramo, oni nam se dese, kao i ljubav.

Verujem u izreku da čovek vredi onoliko koliko ima pravih prijatelja. Pri tom, po prirodi stvari, taj broj ne može biti veliki. Svakako je jednocifren, uglavnom, ne veći od pet-šest. Mada, čak i jedan pravi, iskren prijatelj je zlata vredan.

Moje najstarije prijateljstvo traje još od ranog detinjstva, evo već 55 godina. Moja drugarica i ja smo prošle zajedno kroz detinjstvo i tinejdžerske dane, gimnaziju i fakultete, udaje i decu, lepe i teške dane,  živele u komšiluku i na različitim kontinentima. Jedna drugu poznajemo i razumemo u potpunosti. Jedna drugoj verujemo, tajni nemamo. Isto važi i za ostale tri prijateljice. Njih sam upoznala nesto kasnije, u toku studija, svaku posebno i svaka je posebna. Iako imam više prijatelja, ove moje četiri najbolje drugarice su moje sestre.

Vrednost starih prijateljstava je neprocenjiva. Jer, ljubav je neprocenjiva. Naravno, nova poznanstva se dešavaju, srećemo srodne duše, zbližimo se, zavolimo ih, pa se tako ponekad ostvari i pravo novo prijateljstvo.

Tranzicija od poznanstva ka prijateljstvu se odvija postepeno; kroz razgovore shvatite da vam je osoba bliska, pa polako i spontano dođe do samootkrivanja. Osetite se komotnim da poverite svoje intimne stvari, probleme, dileme, strahove i nedoumice, bez bojazni da ćete biti pogrešno shvaćeni.

U prijateljstvu, reciprocitet je ključ, obe strane moraju biti spremne na otvorenost i na intimnost. Površna ćaskanja nisu građa za prijateljstvo. Ne postoji nikakav lepak koji bi povezao one koji se drže na distanci.

Od prijatelja očekujemo podršku, mada moramo biti spremni i na kritiku. Jer, pravi prijatelj nije onaj koji samo odobrava, već onaj koji otvoreno opominje i ukazuje na naše greške.Prijatelj ste sa nekim ako znate da taj neko potpuno razume ono što osećate i radite, čak i onda kad i sami znate da je to teško razumeti. Prijatelj ste sa nekim ako znate da se taj neko neće naljutiti kad mu kažete da ne odobravate neke njegove postupke.

Ako niste sami kad vam je lepo i kad vam je teško, sigurno je da imate prijatelje. Prijatelji nas čine boljim ljudima, oni su je produžetak našeg bića.

Prijateljstvu se treba posvetiti i u njega ulagati, ako želimo da ono traje. Neko kaže, koliko uložiš, toliko dobiješ. Možda, u krajnjem zbiru, ali ja se ne bih složila da u prijateljstvu, kao ni u ljubavi, treba da postoji kalkulacija.

Nema stvari koje se ne praštaju pravom prijatelju, jer pravi prijatelj nikada ne bi učinio neoprostivu stvar.

Tužno je živeti bez prijatelja.

Zato je Ciceron i rekao: Život bez prijatelja je ništa.

2 thoughts on “Prijateljstvo

  1. “Nije sve tako sivo, kada imaš sa nekim otić’ na pivo” 😀 i dodao bih, partneri su nam najveći prijatelji 🙂

Comments are closed.

Next Post

DEKLARATIVNO

Mon Jun 20 , 2016
PrijateljstvoAutor: Vera VujičićPrijateljstvo je velika reč, ali je možda i […]

Preporučujemo...