Deca

Deca

Autor: Vera Vujičić

8528400099 4b57e023e2 ZPotomstvo je ono što od nas priroda očekuje, to je naš osnovni biološki zadatak. Sve ostalo je sporedno, produžetak vrste je ono što se računa. Ali, ne samo da priroda od nas to zahteva, već i društvo. Kažu, treba imati decu. Kada ćeš da imaš decu? – pitaju te čim pređeš dvadestet petu. Nažalost, često se deca rađaju kao rezultat nepažnje, kao neplanirana. Pa i mnoga planirana, čak i željena, ponekad su pristigla kao deo nekog folklornog običaja, životnog rituala, koji – eto, treba obaviti. Prvo skočiš, pa kažeš: hop! Ali, kasno bude, to detence, kruna vaše sreće, već plače i insistira na svojim zahtevima, nema nazad! Iscrpljujuće je to, nemaš mira, nemaš sna, nemaš vremena, nemaš snage, a vidiš da tome nema kraja. Naravno, lepota roditeljstva nije izmišljena sintagma, to postoji, mada, rekla bih, nije baš česta pojava. Ovo pominjem bez namere da kritikujem, samo kažem ono što vidim golim okom.

4508639159 Fc7a36f996 ZZanimljivo mi je da oni, koji već sa prvim detetom nisu znali da izađu na kraj, izrode još jedno, ili dva-tri. Očekuju da će to dete biti bolje, mirnije, poslušnije, pa će biti lakše. Jer, to prvo, ima nezgodnu narav, isti svekar! Često mi je smešno-tužno to verovanje da su sve loše osobine naše dece nasleđene (uglavnom od one druge strane). Eh, ta genetika! Kako bismo se razočarali, samo da smo malo više pazili na času biologije! Istina je da se bezobrazluk i nevaspitanje ne prenose genima. Ali, mogu se javljati u porodicama, iz generacije u generaciju, to nije retko. Samo, to nema veze sa genima, već sa neozbiljnim pristupom vaspitanju deteta.

Možda to potiče iz istog izvora kao i termin ,,čuvanje dece”. Deca se ne čuvaju (da budu na broju), već se podižu i vaspitavaju. I pre svega, vole.

Upoznajte svoju decu, da biste ih zavoleli! Tužna je činjenica da mnogi roditelji ne poznaju svoju decu. Ako ne računate omiljena jela, boje i tim za koji navija vaše dete, šta još znate o njemu. Dobro, da je tvrdoglavo i da uglavnom voli da sedi u svojoj sobi. Šta još? Koji su strahovi vašeg sina? Od čega strepi vaša ćerka? Jeste da vam je dete malo, ali zašto se plaši mraka ili životinja? Da li vam je dete možda usamljeno, depresivno, da li se oseća neprihvaćeno u društvu? Bezobrazno je i tera inat? Zašto? Pripisujete to urođenoj naravi, mislite možda da je prolazno ili nevažno?

Nego, nije ni roditeljima lako, po prirodi stvari, a posebno, danas. Jer, ko nas uči kako da budemo mama i tata, ko nas sprema za te najvažnije i najteže uloge? Niko! Oslanjamo se na intuiciju, pipamo po mraku ili pristupamo ,,zdravorazumskim” rešenjima, jer smo čuli da tako treba. Tako rade i drugi. Ima i knjiga na tu temu, postoje i savetovališta, mada ne znam da li se deca mogu podizati pomoću priručnika, čak i kada bi tako nešto postojalo.

673099243 3b271f2150 ZDa li decu treba pustiti da plaču dok sama ne prestanu, a ne da ih navikavamo da mogu tek tako sa nama? Da plaču i da shvate da nećemo doći, da ne računaju na nas? Možda baš  tom odlukom stavljamo kamen temeljac i biramo trend u odnosu sa rođenim detetom. Da li se ignorisanjem nečije potrebe i bespomoćnosti stvara put ka poverenju i sigurnosti? Ne znam. Možda baš zbog toga ni ne postoji takav priručnik, jer ne može biti univerzalnih pravila. Svako se oslanja na svoju pamet i svoje srce. Samo, ima i onih, koji nemaju baš mnogo ni srca, ni pameti. A dece, imaju. No, rekosmo, nije ni roditeljima lako, jer i oni su nekad bili nečija deca, i oni su imali roditelje, imali su detinjstvo. Ne bih sada da pozivam Frojda za svedoka, ali te traume iz detinjstva nisu izmišljena stvar. Kao deca,  kunemo se da ,,mi nikada nećemo biti takvi prema svojoj deci”, ali lakše je tim putem, nego onim težim. Jer, svakodnevnica nije laka, život nije lak, nema se para, prostora, vremena, živaca, a puno je briga i problema.

Potrebno je celo selo da bi se podiglo jedno dete, kaže afrička poslovica. Nije to posao za jednu osobu ili za jedan par. Potrebno je celokupno društvo,  deca pripadaju tom društvu.

Jer, deca su ne samo ukras sveta, deca su naša budućnost.

 

Next Post

Ljubavna - Igor Varga

Tue Jun 7 , 2016
DecaAutor: Vera VujičićPotomstvo je ono što od nas priroda očekuje, […]

Preporučujemo...