Kako ućutkati Kalimera

Kako ućutkati Kalimera

Autor: Predrag Stojadinović

12592520 10104493259758278 8494286818145610058 NČak i dok sam pisao tekst “Kalimero pravda”, znao sam da će reakcije biti katastrofalne.

No, neću zaista gubiti vreme na izmišljanje apsolutnih neistina koje niti sam napisao, niti mislio. Kao što su gluposti da je “bombarovanje bilo opravdano”, da ja “pljujem po žrtvama”, da “branim Ameriku i NATO” i slične budalaštine.

Jedini validan komentar sam i dobio od jedne od retkih osoba čije mišljenje zaista vrednujem, a to je da je moj tekst zapravo dijagnoza, bez ponuđenog leka. Što i jeste tačno.

Stoga, da ponudim lek.

Ali pre toga mala digresija. Moje iskreno mišljenje je zaista bilo da naši političari ne umeju da igraju kompleksnu geopolitičku igru “daš mi, dam ti”, ali sam tu veoma pogrešio. Naime, oni je odlično igraju. Problem je samo u tome da se interesi naših političara već decenijama ne poklapaju sa interesima naroda. No, da ne dajem dijagnozu ponovo.

Neophodno je dakle, da promenimo kompletnu garnituru političara i da na mesto ovih višedecenijskih lopova i lažova dođu ljudi čiji će se interesi poklapati sa interesima naroda. A, to je nemoguće. Nemoguće je jer ovaj narod, ovakav kakav jeste, ne može da ima drugačije političare.

Svaki narod ima političare kakve zaslužuje.

Što znači da je pak neophodno promeniti narod. A narod se ne može promeniti spolja, već samo iznutra. Drugim rečima, narod mora sam sebe da promeni. A da bi narod sam sebe promenio, mora prvo da shvati da ima problem.

A kako će “nebeski narod” koga “bog čuva” i koji je “bogom dan” i koji je najpametniji, najbolji, najlepši, najjači i jednostavno sve naj naj naj, da može i da pomisli da ima problem. Takav narod može samo da misli, kao što vekovima već i misli, da je problem u “njima tamo drugima”.

Leka dakle, nema.

I tako će ostati sve dok se kod nas neguje takav kvazi-patriotizam. Jer patriotizam ne znači slepo verovanje da jesmo najbolji, već znači objektivno sagledavanje stvari i menjanje da bismo zaista to i bili!

No, ako srpskom narodu ikada nekako dođe iz dupeta u glavu, te shvati da nije ni blizu najbolji i najpametniji, te da ga decenijama vode najgori, umesto najbolji, da ga decenijama uz njegovu saglasnost obmanjuju i iskorištavaju lopovi i prevaranti, onda je lek ujedno i veoma jednostavan i težak. Zove se obrazovanje.

Ne klasično obrazovanje u smislu “koliko se tona bakra proizvede u Majdanpeku”, već obrazovanje u smislu kako ispravno misliti i zaključivati. A to zaista nije teško.

Potrebno je za početak naučiti šta su kognitivni fenomeni pod nazivom kognitivna disonanca, kognitivna inercija i amigdalina otmica. Kada se ta tri, prilično jednostavna koncepta, savladaju i shvate, ostaje da se nauči šta su to logičke greške i kognitivne pristrasnosti. I onda, za kraj, videti koje sve logičke greške i kognitivne pristrasnosti postoje, zatim dobro naučiti desetak najčešćih, kako nastaju i kako ih prepoznati i, najvažnije, izbeći.

To je sve.

A i, realno, nije mnogo. Pet novih termina koji zaista nisu komplikovani, te dvadesetak, što grešaka, što pristrasnosti, i to je više nego dovoljno.

Kada bi dovoljna većina zapravo katastrofalno zatucanog i neobrazovanog srpskog naroda naučila ovih 25 jednostavnih stvari, Srbija bi bila drastično drugačije mesto za život.

To vam garantujem.

Ako mi ne verujete, pokušajte i sami, pa obratite pažnju na to da li vam se i kako promenio život:

  1. Tekst koji objašnjava šta je to kognitivna disonanca je “Spoznajni nesklad”
  2. Tekst koji objašnjava šta je to kognitivna inercija je “Spoznajna tromost”
  3. Tekst koji objašnjava šta je to amigdalina otmica je “Princeza Amigdala”
  4. A šta su to logičke greške i koje su 50 najčešćih, možete pročitati u knjizi “50 logičkih grešaka”
  5. Za kognitivne pristrasnosti ćete, za sada, morati da se snađete uz pomoć Gugla, ali knjiga je u izradi…

Srećno, narode moj.

2 thoughts on “Kako ućutkati Kalimera

Comments are closed.

Next Post

Inicijalna kapisla ili Spusti se i liži – Igor Varga

Thu Apr 7 , 2016
Kako ućutkati KalimeraAutor: Predrag StojadinovićČak i dok sam pisao tekst […]

Preporučujemo...