Greška iz greške

Greška iz greške

Autor: Predrag Stojadinović

12842414 10208702820950515 859763213 O

Logička greška je greška u rezonovanju. Svi mi smo skloni tim greškama i neretko ih pravimo. Jedini način da ove greške izbegnemo je da ih naučimo i razumemo. Logička greška argument iz greške je jedna takva greška.

Opis ove logičke greške je iz knjige 50 logičkih grešaka za koje treba da znate:

Argument iz greške

Zaključak da je tvrdnja neistinita zato što argument nije validan

Latinski naziv: argumentum ad logicam[1]

Argument iz greške je logička greška koja nastaje tvrdnjom, da je nečiji stav obavezno neistinit zato što je pogrešan argument korišćen u odbrani tog stava.

Kao i sve drugo, logičke greške mogu biti pogrešno shvaćene i korišćene, pa čak mogu postati i izvor pogrešnog rezonovanja. Kada je neki argument pogrešan, to znači da ne postoji logička veza između premise i zaključka. Ali to ne govori ništa o samom zaključku i njegovoj istinitosti.

Činjenica da neko nije uspeo da odbrani svoju tvrdnju nije ujedno i dokaz da je ta tvrdnja automatski pogrešna. Možda postoje drugi validni argumenti koji tu tvrdnju podržavaju, ali su toj osobi nepoznati. Zato nije opravdano tvrditi da je zaključak neistinit samo zato što je argument pogrešan.

Vrlo je lako smisliti pogrešan argument za bilo koju tvrdnju, bez obzira na to da li je ta tvrdnja istinita ili nije. Često je teško naći ubedljiv argument za neku tvrdnju i kada je ona istinita.

Treba imati na umu da je sasvim razumno odbaciti neku tvrdnju za koju ne postoji nijedan adekvatan dokaz. Ako možete da pokažete da su svi ponuđeni argumenti za određenu tvrdnju pogrešni, onda nećete napraviti logičku grešku argument iz greške ako tu tvrdnju odbijete. Teret dokazivanja upravo je na braniocima te tvrdnje. Ali, ako dodatno zaključite da je suprotna tvrdnja zbog toga tačna, onda ste napravili logičku grešku.

Ovo je greška, zato što se prebrzo izvlači zaključak, da ne postoje drugi validni argumenti, samo zato što je neko uspeo da iznese jedan ili više pogrešnih argumenata za tu tvrdnju.

Primeri:

- Prepoznavši da je Tijana napravila logičku grešku dok je objašnjavala da bi trebalo da jedemo zdravu hranu zato što je to popularno, Stevan odlučuje da svakog dana jede po nekoliko duplih čizburgera sa slaninom.

Iako je sasvim tačno da ništa ne treba raditi samo zato što je popularno, to ne znači da nije tačno da treba jesti zdravu umesto brze hrane.

- Nevena: Sve mačke su životinje. Mika je životinja. Dakle, Mika je mačka.

- Stevan: To je logička greška i zaključak je pogrešan. Dakle, Mika nije mačka.

Iako je Nevena zaista napravila logičku grešku, to nikako ne znači da Mika ne može zaista da bude mačka.

 

[1] Argumentum ad logicam na latinskom znači argument iz logike.

 

Next Post

Vređaj me nežno

Wed Mar 9 , 2016
Greška iz greškeAutor: Predrag StojadinovićLogička greška je greška u rezonovanju. […]

Preporučujemo...