Lovac sakupljač u XXI veku

Lovac sakupljač u XXI veku

Autor: Zoran Plećević

Nimrod, A Mighty HunterLovac sakupljač je stotinama hiljada godina (možda i duže) bio u pokretu za hranom. Na nogama je imao dobre patike koje su ga verno služile. Bile su od prirodne kože, njegove sopstvene, divno su mu stajale, kao salivene i bile su neverovatno udobne. Imao je taj jedan jedini par i u njima je stalno bio u pokretu za hranom ili skloništem.

Da li nam je i danas posle toliko hiljada i hiljada godina ostao taj genetski zapis? Da i mi, bez obzira što više nemamo potrebu da danima i kilometrima tragamo za hranom, za skrovištem, a više nemamo ni one stare udobne patike?

Imali smo i prekide, u antičko vreme i u srednjem veku. Doduše, ta dva perioda se jako razlikuju.
U Antici je bio prekid samo u potrazi za hranom i skloništem, u ta vremena se putovalo iz sasvim drugih pobuda. Niko nije zbog masnih kolača krenuo iz Misira i onda četrdeset godina lutao pustinjom. Nekome je u to vreme bilo udobno, nekom nije, ali ljudi su uglavnom bili u mestu i nisu se kretali bez neke velike potrebe. Retki izuzeci su zabeleženi u istoriji, poneki čak i u bibliji.

Srednjevekovni prekid je imao sasvim drugačiji pravac i smisao. U to vreme retko kome je bilo udobno, a mračno je bilo svima. Običan svet nije imao nikakve potrebe za kretanjem, ni za kupanjem takođe. Što bi se i kupao kad ostaje kod kuće? Kretali su se samo sveštenici da bi pronašli skrivene knjige, da ih na brzinu spale (možda i autora) i da nastave potragu. Naučna saznanja iz Antike su zaboravljena, retki naučnici su takođe spaljivani. I kada je neki seljak u nekoj planinskoj zabiti čuo da je Kolumbo otkrio Ameriku? (da ga sad ne jebemo što je bio radoznao) Da je Magelan oplovio svet i dokazao da je zemlja okrugla? Neki su to tek onomad čuli.

Imajući sve to na umu pitanje je, da li je u nama još uvek taj genetski zapis da uvek budemo u pokretu? Da nije zakržljao posle tolike pauze?

Na trenutak smo opet počeli da se krećemo, to jest da putujemo. Nije nas terala ni glad ni žeđ već žudnja za nečim novim, za provodom. Jeste da je taj trenutak trajao više od jednog veka, ali onda nas je sustigla moderna tehnologija koja nam omogućuje „kretanje“ a da se ne pomeramo iz fotelje. Svet je zaista postao globalno selo i informacija obiđe čitav svet za svega nekoliko sekundi. Sve vidimo, sve čujemo, sve znamo i čemu onda potreba da baš i lično budemo tamo? Čemu naprezanje, potezanje, pakovanje kofera (nemaštinu i vize da ne pominjem) kada sve možemo da vidimo, skoro i da osetimo?

Možemo da gledamo Novaka Đokovića kako ostvaruje srpski san u tamo nekom Melburnu, u dalekoj Australiji, odmah potom neku reportažu iz Norveške, dokumentarac iz drugog svetskog rata, film sa Selmom Hajek. Ulenjujemo se sve više, sve nam je na dohvat ruke i samo nam naša lenjost diktira šta ćemo gledati, guglovati, to jest gde ćemo ići. Ne moramo da se protežemo čak ni do biblioteke, ko je sklon čitanju sada ima priliku više nego ikada.

Autori našeg portala žive u skoro svim vremenskim zonama. Naša urednica je trenutno u Indoneziji, ali to ne umanjuje naš strah, drhtimo uredno, kao prut sve zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Bez obzira što je onaj gen lovca sakupljača preživeo milenijume i ne dozvoljava nam da budemo pasivni i na istom mestu duže vremena na neki način je uspeo da nađe kompromis sa moderinim tehnologijama, ali, ko tu šta gubi, a šta dobija nije baš najjasnije.

Skoro sam gledao jedan par u kafeu, sedeli su za susednim stolom i imao sam odličan pogled na njih. Celo veče su proveli zajedno, ali teško da su razmenili više od nekoliko rečenica. Čitavo vreme su bili zaokupljeni mobilnim telefonima. Naravno, svako sa svojim. I ko zna gde je i sa kim je bio svako od njih te večeri? Na kom kraju grada? Na kojem delu planete?

Želja da budu zajedno slabašnija je od iskonske potrebe da se negde kreću, da budu na nekom drugom mestu. Uređaji u rukama im omogućuju, prividno i jedno i drugo. Sad, da je ovo neki neozbiljan tekst rekao bih da i u jednom i u drugom pokušaju uspevaju to samo delimično i mestimično.
Nisu ni ovde ni tamo. Negde između.

Next Post

Tradicija i njene vrednosti

Sat Feb 13 , 2016
Lovac sakupljač u XXI vekuAutor: Zoran PlećevićLovac sakupljač je stotinama […]

Preporučujemo...