Bolji život sa 500 eura

Bolji život sa 500 evra

Autor: Miljan Paunović

EuriProšao je i prvi mesec u ovoj 2016. godini, i prema obećanjima onih koji upravljaju ovom državom, građani Srbije trebalo bi da žive bolje. Ne, ne da gledaju reprizu "Boljeg života", već da lično, napokon, počnu da žive

Dok čekamo bolji život (trebalo bi uskoro da se reprizira, nije fer, ipak dajemo 150 dinara mesečno za pretplatu), mesta za radost ima, jer ako je verovati Republičkom zavodu za statistiku prosečna plata u Srbiji je prošlog decembra iznosila 51.485 dinara. To izađe negde oko 420 evrića - malo li je na ovoj skupoći? Građani Srbije, vi zapravo niste svesni koliko para imate!

Ako je sudeći po jednom, od komenatara na društvenim mrežama, ne znamo šta ćemo sa lovom:

- U Nišu fabrike Leoni, Jura, Džonson, plata 25.000, prodavnice, butici 20.000 dinara. Ne lažite narod.

Ovde dolazimo do zaključka da je realna plata u Srbiji, ko ima tu sreću da je uopšte prima oko 250 evra i manje. Ali, biće, do kraja ove godine svima po 500 evrića, obećao prvi među jednakima.

Hajmo da gledamo u budućnost, pošto znamo da već sada živimo malo bolje, sa tih 420 evra po računici RZS, i da zamislimo kakav će nam biti život, na kraju ove godine, sa 500 evra!

Sa tolikom lovom, ukoliko želite da živite sami, i da iznajmite garsonjeru ili jednosoban stan u Beogradu, računajte da vam je za pristojnih 35 kvadrata stambenog prostora sa računima potrebno oko 250 evra. Ostaje vam polovina novca za bolji život. Da ne ulazimo u pitanje kog ste pola, ali s obzirom da sam muškarac, lakše mi je da dok pišem/računam pređem u "prvo lice jednine" i vidim šta sa preostalim novcem, žene ne zamerite mi!

Imam još 250 evra. Dobro je, stanarinu i račune sam platio. Imam čak i auto s kraja prošlog veka. Još uvek koristi gorivo, te moram nedeljno da sipam za 2.000 dinara (da se ne gužvam po prevozu do posla, jer hoću da živim sa 500 evra plate), to na mesečnom nivou izađe oko 70 evra. Ostaje mi još 180 evra.

Cipele! Zaslužio sam nove nakon tri godine nošenja jednih te istih. Na popustu 40 evra. Ostaje mi još 140. Lična higijena. Kada se sve sračuna sa popustima i akcijama 30 evra. Kako sada još 110 evra da potrošim?

Mogao bih moju lepšu polovinu da izvedem na ručak ili večeru. Znam mesto, ekstra jeftino - super klopa, 30 evra, i to čak sa flašom crnog vina. Smeškam se, ostalo mi je još 80. Zaboravio sam da moram da zamenim ulje u kolima, pa na to da otpišem 30 evra, i ostade meni još 50 evrića. Super, za vikend bih mogao da odem negde sa mojom dragom, preko nekih popusta nude vikend aranžman, noćenje sa doručkom u sobi sa kupatilom (zamislite ima tuš kabinu!), pa čak i bazen za "samo" 40 evra. Ostalo mi je celih 10 evra. Ne nije, dodatni troškovi za gorivo, zbog vikenda sa dragom.

U međuvremnu sam ogladneo! Zaboravio sam da jedem od tolikog računanja. Šta? Nema više ni jednog evra?! Pa kako sa platom od 500 evra?! Pa nisam ništa jeo celog meseca? Samo sam ŽIVEO!

Moram da jedem, da bih mogao da živim. Može i to da se izvede! Auto neka se strpi za gorivo. Kao i devojka ili žena šta će mi. Noćenje i vikend, bljak kome je do toga još stalo! Cipele? Mogu da izdrže još koju godinu.

Jupi, nisam više gladan!

Next Post

Čokolada

Thu Feb 4 , 2016
Bolji život sa 500 evraAutor: Miljan PaunovićProšao je i prvi […]

Preporučujemo...