ALFA (M)ORAL

ALFA (M)ORAL

Autor: Milovan Subotić

12711123 10209048136230189 4177642217007064387 O„Prokleta kurva, daje svima, samo meni ne.“

(Najfrekventnija rečenica prosečnog srpskog jebača)

Nisam pisac, ne umem da pišem i, što je možda još bitnije, lenj sam. Pišem uglavnom kad sam isprovociran, u nekim „akutnim“ fazama. Nikad od mene hroničnog piskarala. I tako, već zabrinut što  neko vreme ne uspevam da se nadahnem i to podelim sa Vama, pročitah jedan status na fejsbuku, bolje reći buljuk komentara ispod, gde se moralna Srbija iskaza u suštastvenosti i bedi svojoj. I pišem, upravo o tome i još ponečem u vezi sa tim. I ne, ne rizikujem da ćete me pogrešno razumeti. Naprotiv, razumećete me svi tačno kako treba.

Reč je o izjavi Nataše Bekvalac kako je lako devojkama koje nisu poželjne suprotnom polu da budu verne. Koliko sam razumeo, pevačica je ispričala anegdotu svoje bake koja je bila jedna od poželjnijih dama tog vremena i čija je uzrečica bila: „Lako je biti poštena kad te niko neće“. Komentari: glupača, kurva, drolja, sponzoruša, skakačica sa k.. na k...

Sećate li se „seksi savetnice“ u Ministarstvu spoljnih poslova, Vanje Hadžović, čiji greh nije bilo neadekvatno obrazovanje ili (ne)kvalifikovanost da obavlja tu odgovornu dužnost. Ne, tema je kako neko ko se pojavljuje na fejsbuk fotografijama u provokativnoj odeći i u provodu sa prijateljima, može da radi u MSP-u. Kurva, spavala sa pola Beograda... podrazumeva se.

Dalje, sećate se, nije davno bilo, „slučaja“ vaspitačice zaposlene u jednoj beogradskoj predškolskoj ustanovi, koju je „zabrinuti roditelj“ prijavio jer ju je video u nekom videu za odrasle, ili šta već. I tema nije bio „zabrinuti roditelj“ koji je u „vanroditeljsko vreme“ konzumirao  lascivne sadržaje, već neko ko svoju bedu od plate mora da dokrpi na ovaj način, u svoje vanradno vreme, naravno. I naravno,  nije tema kako ta vaspitačica radi svoj posao, već šta radi posle posla. „Evo kakve kurveštije vaspitavaju našu decu“, grmelo je u komentarima srbomoralista.

I tako, dva dana ispred ovog, namesti se da razgovaram sa čovekom, uzornim domaćinom dežmekaste građe i još pihtijastijeg morala, liturgijskim redovnikom na nedeljnim crkvenim okupljanjima i ponosnim ocem troje dece. Ne pričamo o Nataši, Vanji, vaspitačici... ali se eho komentara ispod svih ovih vesti, tako prepoznaje u njegovim rečima. „Veran sam ja svojoj ženi, iako su ove kurvetine svuda okolo“, zaključi on. „Znamo se prijatelju, zašto meni to govoriš“, rekoh da bi nešto rekao. „Zato što ti znaš da sam ja veran svojoj ženi“, slavodobitno reče pihtijasta masa i zatraži klimoglav od ostale dvojice što sa nama statiraše.

„Znam, kako ne. A znam i zašto, a trebalo bi da znaju i ovi ljudi što sede sa nama. Veran si svojoj supruzi zato što te je odbilo sve što suknju nosi u firmi kojoj radiš, četiri komšinice, dve drugarice  mlađe sestre i tetka koja prodaje žetone u luna parku. Veran si, moralan, čestit, uzoran, religiozan... neka hvala, rađe ću biti Nataša Bekvalac.“

 

 

 

 

Next Post

Opus No. 111 (odlomak) - Rade Drainac

Tue Feb 16 , 2016
ALFA (M)ORALAutor: Milovan Subotić„Prokleta kurva, daje svima, samo meni ne.“(Najfrekventnija […]

Preporučujemo...