MIMA LAŠEVSKA

MIMA   LAŠEVSKA

Autor: Zoran Plećević

12364304 10206873354285892 229761645 OJutros, dok sam jeo burek u najboljoj pekari u gradu, u sred te gužve i vreve ugledao sam ženu koju sam zamišljao kao Mimu Laševsku pre trideset i nešto godina dok sam čitao Momine Folirante. Zustavila je auto sa druge strane pekare, baš ispred mog stola.

Mučio sam se sa vrelim zalogajem i zevao kroz izlog u njene mrežaste čarape koje su se pojavile kada je otvorila vrata. Trideset i nešto godina starija devojka zbog koje nekada nisam mogao da spavam, zbog koje sam knjigu čitao stalno iznova.

Sećam se, kao da je juče bilo. Ušao sam da kupim kartu do Pule u toj turističkoj agenciji koja se otvorila tih dana. Po celoj zemlji su se otvarale te agencije i u njima su radile lepe devojke.

Ona je stajala za pultom i izgledala je kao da je tog trenutka izašla iz Mominog romana. Na visokim štiklama, u kratkoj skoro providnoj haljinici ispod koje su se više videle nego naslućivale bradavice na malim grudima.

Jedva sam se setio gde mi živi otac i nekako kupio kartu. Vratio sam se sutradan sa ortacima, da im pokažem da ona zaista postoji, da je nisam izmislio. Ulazili smo unutra kao opčinjeni, pitali za neku severozapadnu destinaciju, Rovinj, Poreč, Opatiju. Izlazili još opčinjeniji sa jakom erekcijom i crvenilom na obrazima.

Sačekali bi da vetar obriše crvenilo i makar malo ispravi naše pantalone i vraćali se nazad. Ona je još sa vrata mogla da proceni da li je duvao južni ili severni vetar, pitala nas zašto toliko volimo Istru i okretala se da dohvati prospekte koji su stajali na najnižoj polici. Gurali smo se međusobno da bi bili što bliže i da je što bolje vidimo kada se sagne.

Gledali smo u tom pravcu i onda kada je ona već ređala prospekte po pultu osmehujući se našim pogledima. Šta su radili drugi, ne znam? Ja sam trčao kući i ponovo čitao roman... Mima... Mima Laševska... Mima...

Sada, čujem, radi u opštini bogtepita koji posao i član je vladajuće partije. Pomislio sam da bi bilo dobro da opet pročitam roman, da se prisetim opisa, ali kada je napokon izašla iz auta i kada sam se izborio sa vrelim zalogajem zalivajući ga jogurtom predomislio sam se.

Nije to ona Mima.

Nije to onaj Moma.

Next Post

Beograde

Fri Dec 11 , 2015
MIMA   LAŠEVSKA Autor: Zoran Plećević Jutros, dok sam jeo burek […]

Preporučujemo...