Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrih

 Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrih

autor teksta : Anica Vučković

Anicin text

Mnogo je knjiga napisano o umetnosti. Čitaocu zaitresovanom za ovu oblast s pravom se nameće pitanje : koju knjigu odabrati? Neophodan je kvalitetan, ali jednostavan pristup.

Još od 1950. godine odgovor na ovo pitanje daje Saga o umetnosti profesora Ernesta H. Gombriha. Doživela je šesnaest izdanja i ne prestaje da bude inspiracija za istraživanje sveta umetnosti. Ovu knjigu karakteriše nešto veoma važno, a to je jednostavnost pričanja o jednoj veoma složenoj i obimnoj temi. Da, baš tako. Čitajuću ovu knjigu prosto vidite pred očima profesora Ernesta kao dobrodušnog i blagog, koji vam uz čaj i keks priča priču o umetnosti tonom brižljive ljubavi. Lako, blisko, neopterećeno stručnim izrazima, gde god ih je moguće zameniti jedonstavnijim i, gotovo uvek, slikovitijim rečima. Tako pripoveda Gombrih i ne postoji bolji i adekvatniji naziv za njegovu istoriju umetnosti od ovog ( u originalu The story of art – Priča o umetnosti) .
Knjiga je podeljena na poglavlja. Svako poglavlje započinje istorijskim i kulturnim prikazom perioda u kome je određeno delo nastalo, , jer nemoguće je posmatrati i razumeti značaj dela van kuturno - istorijskih prilika svoga doba. Pisac polazi od umetničkih dela koja su prekretnica u odnosu na prošla u koja donose nov pogled na umetnost. Neretko se dešava da to i nisu najpoznatija dela epohe, to su dela koja nagoveštavaju ona najpoznatija. Gombrih to naziva izvesnom žrtvom zarad boljeg razmevanja umetnosti i njene istorije. Ne brinite. Skoro sva najpoznatij dela slikarstva i vajarstva su na ovim stranicama u izrazito bogatim i kvalitetnim reprodukcijama. Tokom pripovedanja Gombrih ni na trenutak ne zaboravlja jedno od svojih pravila – ne govori o umetničkim delima koja nije moguće potkrepiti vernim fotografijama. U svakom poglavlju daje osvrt i na arhitekturu doba, novine i stilove. Arhitektura je dugo bila neodvojiva od slikarstva i vajarstva, samim tim i što je umetnost praktično do 17. veka imala, najčešće, crkvenu i biblijsku tematiku.
Na kraju knjige Gombrih daje obiman i raznolik spisak preporuka za druge knjige o umetnosti. Saga o umetnosti je divno putovanje koje ćete poželeti da gustirate što više. Od praistorijskih pećinskih crteža do moderne apstraktne umetnosti je dug put, ali kroz Gombrihove reči se plovi lako i sa intresovanjem koje raste.
I na kraju, kad sklopite stranice ove knjige ostaje nešto neprocenjivo, nešto što čini jedno remek –delo. Želja da se o umetnosti čita još više i sazna još više.

 

Next Post

(Ne)kreativnost

Sun Nov 8 , 2015
 Saga o umetnosti, Ernest H. Gombrihautor teksta : Anica VučkovićMnogo […]

Preporučujemo...